İnsanlar ilk defa bir meyve yada sebzenin yenebileceğini nasıl anlamışlardır?
Örneğin çok acı bir yeşil biberi ilk defa yemeyi deneyen insanlar çok acı olduğu halde bunun zehirli olmadığını nasıl anlamışlar ve yemeye devam edebilmişlerdir?
İnsanların diyetlerinin şekillenmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] büyük ölçüde deneme-yanılmaya dayanıyor. Ancak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu şekillenme süreci boyunca yaşam için potansiyel tehlike olabilecek belli bazı kokulardan ve tatlardan uzak durulduğu da bir gerçek. Kesin kokular[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] acı tatlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hatta ekşi tatlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] insanların uzak durdukları besinleri belirleyen öncelikli etkenler. Küçük çocukların da beslenme alışkanlıklarında bunlardan özellikle uzak durmaları da aynı nedene bağlanıyor.
Hem besin hem de su gereksinimini karşıladığı görülen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tokluk hissi yaratan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tadında ya da kokusunda herhangi bir uyarıcı nitelik bulunmayan sebze ve meyveler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] diğerlerine kıyasla insanın diyetine çok daha çabuk girerek benimsenmiş.
Ancak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tadı ya da kokusu bu saydığımız ölçütlerin aslında dışında olan bazı besinlerin insanların diyetine girmiş olma nedenleri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] başka etkenlere de dayanıyor olabilir. Çeşitli etnik grupların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] belli inanışlar ya da alışkanlıklar dahilinde oluşturdukları beslenme tercihleri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra �damak zevki� olarak adlandırdığımız kavramın ortaya çıkmasına da önayak oluyor. İnsanların yaşadıkları bölgelerde bulunabilir olan ve olmayan besin maddelerine göre de şekillenen �damak zevki�[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] örneğin biberin hiç yetişmediği bir coğrafyada yaşayan insanların bu tada tamamen yabancı olmalarına ve belki de bir şekilde önlerine biber çıkması durumunda onun tadından hiç hoşlanmamalarına neden oluyor. Farklı coğrafyalar arasındaki kültürel etkileşim de[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu bölgelere özgü olan tatların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] başka coğrafyalara yayılmasına yol açıyor.
Tabii ki hangi besinin ilk önce nerede ne şekilde yenmeye başladığına ilişkin kesin kayıtlar yok (ekimi ya da yetiştirilmesi yapılan türler haricinde). Ancak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] biberin ne şekilde tüketilmeye başlandığı konusunda size birkaç varsayım sunabilirim:
* Biber bitkisinin önce tatlı olan bir türü yenmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hoşa gitmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra acı olan türleri de sakınılmadan yenmeye başlanmış olabilir.
* Tesadüfen bir et parçası üzerine düşmüş olan bir parça biberin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu eti koruyucu özelliği ya da etin tadını güzelleştirici etkisi fark edilmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bundan sonra da bir tercih nedeni olmuş olabilir.
* Acı biber[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir etnik grupta bir inanışın parçası olmuş (örneğin kötülüklerden arındırdığı gibi) ve önce bu etnik grubun beslenme alışkanlıklarına yerleşmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra da bu etnik grubun etkileşim içinde olduğu diğer kültürlere aktarılmış olabilir.
* Aslında tıbbi özelliği de olan biber bitkisinin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yine bir otacı tarafından bir hastayı tedavi etmek amacıyla tesadüfen kullanımına şahit olunmuş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bundan sonra da tüketilmeye başlanmış olabilir.
Beslenme alışkanlıklarının şekillenmesiyle ilgili olarak derlenerek hazırlanan ve Kasım 2004 tarihli sayımızın Yeni Ufuklar eki olarak verilen �Beslenmenin Evrimi� de[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu konuda çok değerli bilgiler içeriyor. Eğer bu gibi konulara meraklıysanız[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu eki de okumanızı öneririm.
Örneğin çok acı bir yeşil biberi ilk defa yemeyi deneyen insanlar çok acı olduğu halde bunun zehirli olmadığını nasıl anlamışlar ve yemeye devam edebilmişlerdir?
İnsanların diyetlerinin şekillenmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] büyük ölçüde deneme-yanılmaya dayanıyor. Ancak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu şekillenme süreci boyunca yaşam için potansiyel tehlike olabilecek belli bazı kokulardan ve tatlardan uzak durulduğu da bir gerçek. Kesin kokular[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] acı tatlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hatta ekşi tatlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] insanların uzak durdukları besinleri belirleyen öncelikli etkenler. Küçük çocukların da beslenme alışkanlıklarında bunlardan özellikle uzak durmaları da aynı nedene bağlanıyor.
Hem besin hem de su gereksinimini karşıladığı görülen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tokluk hissi yaratan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tadında ya da kokusunda herhangi bir uyarıcı nitelik bulunmayan sebze ve meyveler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] diğerlerine kıyasla insanın diyetine çok daha çabuk girerek benimsenmiş.
Ancak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tadı ya da kokusu bu saydığımız ölçütlerin aslında dışında olan bazı besinlerin insanların diyetine girmiş olma nedenleri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] başka etkenlere de dayanıyor olabilir. Çeşitli etnik grupların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] belli inanışlar ya da alışkanlıklar dahilinde oluşturdukları beslenme tercihleri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra �damak zevki� olarak adlandırdığımız kavramın ortaya çıkmasına da önayak oluyor. İnsanların yaşadıkları bölgelerde bulunabilir olan ve olmayan besin maddelerine göre de şekillenen �damak zevki�[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] örneğin biberin hiç yetişmediği bir coğrafyada yaşayan insanların bu tada tamamen yabancı olmalarına ve belki de bir şekilde önlerine biber çıkması durumunda onun tadından hiç hoşlanmamalarına neden oluyor. Farklı coğrafyalar arasındaki kültürel etkileşim de[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu bölgelere özgü olan tatların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] başka coğrafyalara yayılmasına yol açıyor.
Tabii ki hangi besinin ilk önce nerede ne şekilde yenmeye başladığına ilişkin kesin kayıtlar yok (ekimi ya da yetiştirilmesi yapılan türler haricinde). Ancak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] biberin ne şekilde tüketilmeye başlandığı konusunda size birkaç varsayım sunabilirim:
* Biber bitkisinin önce tatlı olan bir türü yenmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hoşa gitmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra acı olan türleri de sakınılmadan yenmeye başlanmış olabilir.
* Tesadüfen bir et parçası üzerine düşmüş olan bir parça biberin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu eti koruyucu özelliği ya da etin tadını güzelleştirici etkisi fark edilmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bundan sonra da bir tercih nedeni olmuş olabilir.
* Acı biber[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir etnik grupta bir inanışın parçası olmuş (örneğin kötülüklerden arındırdığı gibi) ve önce bu etnik grubun beslenme alışkanlıklarına yerleşmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra da bu etnik grubun etkileşim içinde olduğu diğer kültürlere aktarılmış olabilir.
* Aslında tıbbi özelliği de olan biber bitkisinin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yine bir otacı tarafından bir hastayı tedavi etmek amacıyla tesadüfen kullanımına şahit olunmuş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bundan sonra da tüketilmeye başlanmış olabilir.
Beslenme alışkanlıklarının şekillenmesiyle ilgili olarak derlenerek hazırlanan ve Kasım 2004 tarihli sayımızın Yeni Ufuklar eki olarak verilen �Beslenmenin Evrimi� de[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu konuda çok değerli bilgiler içeriyor. Eğer bu gibi konulara meraklıysanız[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu eki de okumanızı öneririm.
Salı Tem. 19, 2011 2:24 pm tarafından glewci
» Xara3d5 3 boyutlu yazi yazma programi (dj isimleri yazmak icin şahane)
C.tesi Nis. 16, 2011 10:24 am tarafından erhan2188
» Hareketli Avatar Yapımı
C.tesi Mart 12, 2011 9:47 pm tarafından (fog)'(x)
» Sjsro 11d'li Media.pk2...!!
C.tesi Mart 12, 2011 1:26 pm tarafından womekan
» Pet (Horse, Wolf, Kervan vs.) Auto Pot.
Salı Şub. 15, 2011 5:11 pm tarafından wiar01
» Silkroad'ı 3D Oynayın! Bir İlk :)
Perş. Şub. 03, 2011 4:38 pm tarafından Fleyd
» Kangurularla Apaçi
Perş. Şub. 03, 2011 3:35 pm tarafından (fog)'(x)
» EiffeL Kulesi Önünde Apaçi :)
Perş. Şub. 03, 2011 3:33 pm tarafından (fog)'(x)
» Apaçi Marşı- Bağlama&Gitar
Perş. Şub. 03, 2011 3:27 pm tarafından (fog)'(x)
» Apaçi Müziği - Gitar Versiyon
Perş. Şub. 03, 2011 3:21 pm tarafından (fog)'(x)