|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !


Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...


Join the forum, it's quick and easy

|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !


Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...

|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş
Design By Sahirâne Design ©️
Tıkla Beğen
Erzurum

    Atilla ilhan hayatı

    sincerely
    sincerely
    Atilla ilhan hayatı CouronnePatRoN
    PatRoN


    Uyarı Seviyesi Uyarı Seviyesi : Uyarı Yok !
    Cinsiyetim Cinsiyetim : Kadın
    Kayıt Tarihim Kayıt Tarihim : 22/01/10
    MemLeketim MemLeketim : Kocaeli
    Mesaj Sayım Mesaj Sayım : 345

    Atilla ilhan hayatı Empty Atilla ilhan hayatı

    Mesaj tarafından sincerely Perş. Ocak 28, 2010 3:21 pm

    Hayatı


    Gençlik yılları


    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'te [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'de doğdu. Tam ismi, Attilâ Hamdi İlhan'dır. Kardeşleri, oyuncu


    Paris yılları


    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yılında, üniversite ikinci sınıftayken Nâzım Hikmet'i kurtarma hareketine katılmak üzere ilk kez [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'e gitti. Bu harekette aktif rol oynadı. Fransız toplumu ve orada bulunduğu çevreye ilişkin gözlemleri daha sonraki eserlerinde yer alan birçok karakter ve olaya temel oluşturmuştur. Türkiye'ye geri dönüşünde başı sık sık polisle derde girdi. Sansaryan Han'daki sorgulamalar ölüm, tehlike, gerilim temalarının işlendiği eserlerinde önemli rol oynamıştır. Bir kaç kez gözaltına alındı.




    İstanbul - Paris - İzmir üçgeni


    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yılında [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gazetesinde bir yazısından dolayı soruşturmaya uğrayınca Paris'e tekrar gitti. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'daki bu dönem, Attilâ İlhan'ın Fransızcayı ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] öğrendiği yıllardır. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'li yılları [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] - [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] - [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] üçgeni içerisinde geçiren Attilâ İlhan, bu dönemde ismini yavaş yavaş Türkiye çapında duyurmaya başladı. Yurda döndükten sonra, Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Ancak son sınıfta gazeteciliğe başlamasıyla beraber öğrenimini yarıda bıraktı. Sinemayla olan ilişkisi, yine bu dönemde, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'te Vatan gazetesinde sinema eleştirileri yazmasıyla başlar.


    Sanatta Çok Yönlülük





    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'de gittiği [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'da askerliğini yaptıktan sonra, tekrar İstanbul'a dönüş yapan Attilâ İlhan sinema çalışmalarına ağırlık verdi. Onbeşe yakın senaryoya [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] adıyla imza attı. Sinemada aradığını bulamayınca, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'ta Paris'e geri döndü. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] geldiği aşamaları ve televizyonculuğu incelediği bu dönem, babasının ölmesiyle birlikte yazarın [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dönemini başlattı. Sekiz yıl İzmir'de kaldığı dönemde, Demokrat İzmir gazetesinin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürüttü. Aynı yıllarda, şiir kitabı olarak Yasak Sevişmek ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dizisinden Bıçağın Ucu yayımlandı. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'de evlendi, 15 yıl evli kaldı.


    İstanbul'a dönüş


    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'te [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'nin danışmanlığını üstlenerek [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'ya taşındı. Sırtlan Payı ve Yaraya Tuz Basmak'ı Ankara'da yazdı. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'e kadar Ankara'da kalan yazar Fena Halde Leman adlı romanını tamamladıktan sonra [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'a yerleşti. İstanbul'da gazetecilik serüveni [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ([Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] - [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]) ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile devam etti. Bir süre Güneş gazetesinde yazan Attilâ İlhan, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]-[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yılları arasında [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gazetesinde yazmaya devam etti. 1996 yılından [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yılına kadar köşe yazılarını [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'nde sürdürdü. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'lerde Türkiye'de televizyon yayınlarının başlaması ve geniş kitlelere ulaşmasıyla beraber Attilâ İlhan da senaryo yazmaya geri dönüş yaptı.
    Sekiz Sütuna Manşet, Kartallar Yüksek Uçar ve Yarın Artık Bugündür halk tarafından beğeniyle izlenilen diziler oldu.
    İlk romanı Sokaktaki Adam yayımlandığında 10 roman yazmıştı. Bunlar hiç gün ışığına çıkmadı. Attilâ İlhan bunun sebebini bir söyleşide şöyle açıklıyor: "... birçok roman yazdım daha önceden. Ama neden yayınlamadım? Çok akıllıca bir sebebi vardı. Çünkü biliyorum ki yazarlar ilk romanlarında kendilerini anlatırlar. O da romancılık değildir. Günlük tutmaktır." (Düşün, Haziran 1996).
    Roman serüvenine başladığında döneminin diğer yazarları daha çok yerel ve kırsal olayları, kişileri işlerken Attilâ İlhan şehir insanını Türkiye'nin yakın dönem tarihini siyasal, ekonomik ve sosyal yanlarıyla ele alan bir yapı içerisinde işliyordu. Sadece İstanbul, İzmir gibi Türkiye'nin büyük şehirlerini, işlediği dönemin yaşam tarzını, ekonomik ve sosyal sorunlarını kahramanlarının gözüyle yansıtmakla yetinmiyor; aynı zamanda, batı kültürünün Türkiye'ye ne şekilde yansıdığını, olumlu ve olumsuz etkilerini, çizdiği karakterlerle ve Avrupa'daki şehirlerle örtüşen bir yapı içerisinde irdeliyordu.
    Hazırlık ve Arayış Dönemi


    Romanda 'hazırlık ve arayış dönemi' diye nitelendirilebilecek dönemde, yayımladığı [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'de yazarın Paris'te yaşadığı yıllara ait deneyimlerinin ve gözlemlerinin karakterlere yansıdığı görülür. Yazıldığı yıllarda Türkiye'deki batılılaşma uğruna toplumdan kopan kişilerin bocalamaları Sokaktaki Adam'da ele alınırken, Zenciler Birbirine Benzemez'de Avrupa'da komünist ve anti-komünist mültecilerle karşılaşan, hayal kırıklığına uğramış bir devrimci anlatılır. Her bölümün farklı bir karakterin ağzından aktarıldığı Sokaktaki Adam, Attilâ İlhan'ın edebiyatımıza getirdiği yeni bir söylem olarak alınabilir. Daha sonraki romanlarında da görüleceği gibi, diyalektik bir yaklaşımla işlenen olaylarda kahramanlar güçlü ve zayıf yanlarıyla okura ulaşır; birbirlerini suçlamaz ve okuyucuda önyargı oluşturmazlar. Attilâ İlhan, Zenciler Birbirine Benzemez için bakın neler diyor:" Kitap 'soğuk savaş'ın en belalı döneminde yazıldı, yayınlandı. Çok ikircikli bir sorunu tartışıyordum. Romanın kahramanı, İstanbul'daki ve Paris'teki 'solcu' çevrelerle düşüp kalkıyor, bunlarla ilişkilerini ve tartışmalarını anlatıyordu, her şeyi olduğu gibi yazmak, romanın yayımlanmasından vazgeçmekle eşitti. Bu bakımdan, içeriğine hafif flu bir hava verdim."


    Romanın dilinin farklılığını ise yazıldığı dönem içerisinde yoğun Fransızca çalışmasına bağlayan yazar, bazı cümleleri Fransızca düşünüp Türkçe yazmıştır.
    Olgunluk dönemi


    Yazarın "olgunluk dönemi" diye tanımlanabilecek edebiyat süreci [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile başlar. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'da ne istediğini değil, ne istemediğini bilen biri anlatılırken; [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'de Mehmed-Ali istedikleri ile istemedikleri arasında mütereddit bir karakteri yansıtmaktadır. Oysa Kurtlar Sofrası'nda Mahmud ne istediğini çok iyi bilen bir karakteri çizer. Bu üç romanıyla Attilâ İlhan Türk aydınına farklı açılardan bakar, fikirlerini diyalektik-materyalist bir sentez içinde derleyerek Türkiye için bir sentez önerir- ki sonradan yazdığı yedi kitaplık Aynanın İçindekiler serisi de bu zemine oturmaktadır. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu seriyi oluşturan romanlardır. Her romanda yer alan karakterler, Türkiye'nin tarihinde köşebaşlarını oluşturmuş dönemlere ayna tutan aydınlardır. Tarihi olaylar, politik ve sosyal dengelerle ele alınır. Birbirleriyle bağlantısı olan karakterlerden herbiri bir romanda ön plana çıkar ve olaylar onun gözlemleriyle aktarılır. Bu serinin bütünü irdelendiğinde yine, yazarın Türk aydınına yakın tarihimize bir bakma şansı tanıdığını ve kendi toplumcu-gerçekçi bakış açısıyla önergeler sunduğu görülür.
    Ölümü


    Attilâ İlhan ilk kalp krizini 1985 yılında geçirdi. Bu tarihten sonra kardiyolojik sorunları devam eden İlhan'ın 2004'ten itibaren sağlık durumu daha da bozuldu. 11 Ekim 2005'te İstanbul'daki evinde geçirdiği ikinci kalp krizi sonucu hayata veda ettiğinde 80 yaşındaydı.
    2003 [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'ne layık görülmüştür. 1946 CHP Şiir Yarışması İkinciliği 1974 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü tutuklunun Günlüğü ile 1975 Yunus Nadi Roman Armağanı Sırtlan Payı ile

    Ailesi tarafından vefatından sonra 2007 yılında kurulan Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı çalışmalarına devam etmektedir. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

      Forum Saati Cuma Kas. 22, 2024 12:47 pm