|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !

Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...

Join the forum, it's quick and easy

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !

Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş
Design By Sahirâne Design ©️
Tıkla Beğen
Erzurum

İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar - Sayfa 2 CouronnePatRoN
    PatRoN

Uyarı Seviyesi Uyarı Seviyesi : Uyarı Yok !
    Cinsiyetim Cinsiyetim : Erkek
    Kayıt Tarihim Kayıt Tarihim : 14/01/10
    Yaşım Yaşım : 34
    MemLeketim MemLeketim : Yarimin Yanı
    Mesaj Sayım Mesaj Sayım : 2732

İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar - Sayfa 2 Empty Geri: İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:10 pm

İmrahor Anıtı (İlyas Bey Camii)
    St. Studios Manastırı
    Hagios Ionnes Prodromos Bazilikası

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
    Telefon:0212 522 09 89
    İlçe: Topkapı
    Adres: İmam Aşir Sokak Yedikule / Topkapı
    Yedikule semtinde yer alan yapı, İstanbul`daki Bizans Dönemine ait en eski yapılardan biridir. V. yüzyılda inşa edilmiştir.
    Manastır ve kilise, kurucusundan dolayı Studios olarak tanınmıştır. Manastır, Bizans Döneminde önemli bir dini merkez olarak önemini korumuştur.
    Latin istilası sırasında kilise-manastır büyük ölçüde yıkıma uğrayıp harap olmuş, XIII. yüzyılda ise gerekli onarımlar yapılıp etrafı kalın duvarlarla çevrilmiştir. XIII. ve XV. yüzyıllarda İstanbul`a gelen gezginler kilisenin süslemelerinden ve görkemli görüntüsünden söz ederler.
    İstanbul`un fethinden sonra yapı 1486 yılında İlyas Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Daha sonra çeşitli zamanlarda meydana gelen deprem ve yangın nedeniyle büyük ölçüde zarar gören yapının 1908`de çatısının çökmesiyle birlikte yapı onarılmayarak günümüze bu hali ile gelmiştir.
    Bazilikanın özgün sütun, başlık ve mimari öğelerinden bir bölümüyle zengin döşeme süslemeleri korunabilmiştir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Ayasofya Müzesi Müdürlüğü`nün izniyle gezilebilmektedir.
    Giriş Ücreti: Tam: 1.000.000 TL. indirimli: 500.000 TL.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar - Sayfa 2 CouronnePatRoN
    PatRoN

İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar - Sayfa 2 Empty Geri: İstanbul Müzeleri Rehberi | Detaylı Bilgiler - Adres, Web Sitesi ve Telefonlar

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:11 pm

?stanbul Modern Sanat Müzesi

Telefon:0212-334 73 00
    Fax: 0-212-243 43 19
    E-mail:
    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
    Web: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
    ?lçe: Karaköy
    Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman Sahas? Antrepo No:4 Karaköy - ?STANBUL

?stanbul Modern ile, ülkemiz y?llard?r özlemi çekilen uluslararas? alanda bir müzeye kavu?urken, ?stanbul yeni bir simge kazan?yor, ulusal kültür ya?am?nda bir dönüm noktas? olu?uyor. ?stanbul Modern, ülkemizin modern ve ça?da? sanat alan?ndaki birikimini ortaya koymay?, korumay? ve de?erlendirmeyi amaçl?yor. Sanat gündemini belirleyen, e?iten, sevdiren, dinamik ve çok sesli ortam?yla toplumun geni? bir kesimine ula?may? hedefliyor. Sanatsal üretimi, yarat?c?l???, sanat ve toplum e?itimini geli?tirerek, uluslararas? kültürler aras?nda köprü i?levi üstlenmeyi ve bir “e?itim ve kültür merkezi” olarak müze yönetimine yeni bir anlay?? getirmeyi planl?yor.
    Bo?aziçi`nin güneyinde, tarihi yar?madan?n ve Topkap? Saray?`n?n kar??s?nda yer al?yor ?stanbul Modern. Bo?aziçi`nin en eski yerle?imlerinden Sycae`nin, bugünkü Galata`n?n r?ht?m?ndaki TC Denizcilik ??letmeleri`nin 4 No`lu antreposu yenilenerek tüm i?levleriyle gerçek bir modern müzeye dönü?türüldü. Ça?da? müzecilik anlay???yla hizmet verecek olan ?stanbul Modern`de kal?c? koleksiyon sergi galerisi, süreli sergi galerisi, foto?raf galerisi, heykel bahçesi, yeni medya alan?, e?itim salonu, kütüphane, yeni medya alan?, sinema salonu, cafe ve müze ma?azalar? yer al?yor.

Sürekli Koleksiyon Sergisi: Sürekli Koleksiyon Sergisi Müzenin birinci kat?nda kal?c? koleksiyon sergileri yer al?yor. Ülkemizdeki kurumsal koleksiyonlardan da katk?lar sa?lanarak, 20.yüzy?l?n ba??ndan günümüze Türk modern ve ça?da? sanat?n?n ana e?ilimleri ve önemli yap?tlar? tematik bir düzenle ve belirli aral?klarla yenilenerek izleyiciye sunuluyor.
    Sanatç?lar?n farkl? görsel dil ve
    [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] uçlar?nda yo?unla?malar? ve çe?itli yorumlar?, yal?n ve paralel bir sergileme anlay???yla sunuluyor. Bu kar??la?t?rmal? sergi düzeni ve geli?tirilen sergi kavramlar?, sunulan yap?tlar üzerine yap?land?r?lacak e?itim programlar?na da bir temel olu?turuyor.

Foto?raf Galerisi: Foto?raf Bölümü Ocak, May?s ve Eylül aylar?nda aç?lmak üzere, y?lda üç sergi haz?rlamay? ve Türk foto?raf?n? temsil eden sergileri yurt d???na ta??may? da planl?yor. Tümü ba???larla olu?turulan ilk koleksiyonun yan? s?ra, ar?iv çal??malar?na da bugünden ba?lanm??t?r. Osmanl? dönemi foto?rafç?lar? da gerek sat?n almalar gerekse ba???larla bu büyük çal??mada yerini alacakt?r. Geli?tirilen koleksiyon ça?da? ?artlarda korunacak ve ?stanbul Modern Türk foto?raf?n?n bir aynas? olacak. Müzenin foto?raf bölümünde ayr?ca, seminerler ve aç?k oturumlar düzenlenecek.

?stanbul Modern Sanat Kütüphanesi, ad?na uygun bir ba?vuru merkezi olarak tasarland?. Öncelikli hedefi, ara?t?rma ve e?itim amac?yla yaralanacak olanlar? tatmin edecek bir birikim yaratmak.
    Kütüphanenin çekirde?ini, Modern Türk Sanat?`n? konu edinen kaynaklar olu?turacak. Paralel olarak, Modern Dünya Sanat?`n?n ana sorunlar?n?, ak?m ve e?ilimlerini, belli ba?l? figürlerini ku?atan yap?tlara da yer verilecek. Üçüncü alan olarak ise, Sanat E?itimi ve Müzecilik ile ilgili yay?nlara a??rl?k tan?nmas? öngörüldü.
    ?stanbul Modern Sanat Kütüphanesi için belirlenen kategoriler birkaç temel ba?l?k alt?nda toplanabilir: Sanat Ansiklopedileri, Sözlük ve Ba?vuru Kitaplar?; Sanatç? ve Sanat Ak?m? Monografileri; Müze ve Sergi Kataloglar?; Sanat Tarihi, Kuramlar?, Felsefesi, E?itimi ve Estetik kitaplar?; Sanat Dergileri ve Koleksiyonlar?; Görsel ve ??itsel Ar?iv.
    Enis Batur`un yönetimindeki kütüphanenin, orta vâde hedeflerinden biri de, özellikle Modern Türk Sanat? ba?lam?nda, hem klasik ortamda hem de sanal ortamda hizmet verecek “Sanatç? Dosyalar?” yaratmak. Osman Hamdi Bey`den ba?layarak, bir klasörde, sanatç?yla ilgili görsel-i?itsel ve yaz?l? malzemenin toplanaca?? bu kaynaklar?n, ?stanbul Modern Yay?nlar? için birer ç?k?? noktas?na dönü?mesi amaçlan?yor. Kütüphane`nin, ?stanbul Modern`in Ar?iv bölümüyle e?güdümlü biçimde, Modern Sanat`a ili?kin her türlü belgeyi toplamak, tasniflemek ve s?n?rl? hizmete açmak bir ba?ka önemli hedefi olacak.

Sinema: ?stanbul Modern’in giri? kat?nda yer alan Arthouse, klasikler, ba??ms?z sinema örnekleri ve festivaller d???nda gösterim olana?? bulamayan filmlerden olu?an zengin bir program sunacak.
    Event4 kurulu?u olan Arthouse ayn? zamanda yap?mc?, yönetmen, oyuncu, senarist ve film seyircisini bulu?turacak bir dü?ünce platformu olu?turacak. Gösterim paketinde yer alan filmler ?stanbul’da yaln?zca Arthouse’da sunulacak.
    Haftan?n 6 günü aç?k olacak olan Arthouse’da filmlerin de?i?im günü Sal?. Seanslar ise 12.00, 14.15, 16.30, 19.00 ve 21.00. Cuma ve cumartesi de geceyar?s? gösterimleri gerçekle?ecek.
    Arthouse’da ayr?ca ?stanbul Kültür Sanat Vakf? taraf?ndan düzenlenen konserler ve sahne performanslar? da yer alacak.

E?itim ve Sosyal Projeler: ?stanbul Modern, sanat? her kesimden izleyiciyle samimi bir ortamda bulu?turmak amac?yla farkl? ziyaretçi gruplar? için özel programlar haz?rlad?. Y?ld?z Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasar?m Fakültesi`nin akademik deste?iyle yap?lan bu programlar sanatç?lar, akademisyenler ve e?itimciler taraf?ndan düzenlenen seminer ve panelleri, uzmanlar?n gerçekle?tirece?i rehberlik turlar?n?, ilkokul ö?rencileri ve ö?retmenleriyle olu?turacak atölye çal??malar?n? içeriyor.
    Müzenin sürekli ve geçici sergilerinde Türkçe ve ?ngilizce rehberli turlar yap?l?yor.
    ?lkokul ö?rencileri için e?itim programlar? hafta içinde Sal?, Çar?amba, Per?embe ve Cuma günleri okullarla randevuyla müzenin giri?inde yer alan E?itim Odas?`nda gerçekle?iyor.
    30 ö?renci kapasiteli bu odada ö?renciler, e?itimciler taraf?ndan haz?rlanan “Bir Sanatç?y? Tan?mak”, “Sanat Yap?tlar?n? Anlamak ve Yorumlamak” etkinliklerine kat?labilecek ve “Sanat Çal??mas?” yapabilecekler.
    Cumartesi ve Pazar günlerinde ise 11.00-12.00; 13.00-14.00; 15.00-16.00 saatlerinde müzeye gelen 6-14 ya? aras?ndaki ö?rencilere hizmet veriliyor. E?itim Odas?, ilkö?retim ö?rencileri için haz?rlanan özel bir sergi program?yla çal???yor.
    ?stanbul Modern`den e?itim program? içinde yararlanmak isteyen ö?retmenler ve sanat e?itimcileri için özel haz?rlanm?? “Ö?rencileri Müzeye ***ürürken”, “E?itimciler ?çin Müze K?lavuzu”, “Yararlan?lmas? Gereken Kaynaklar” paketlerinden olu?an “Müze Eri?im Programlar?” bulunuyor.
    Ayr?ca aile programlar? ve yeti?kinlere akademik programlar da uygulan?yor.
    Müze Ma?azas?: Müze ma?azas?nda sergiler ve etkinliklerle ba?lant?l? olarak katolo? ve kitaplar, özgün hediyelik e?ya ve repredüksiyonlar, müze an?s? olarak saklanabilecek ya da arma?an edilebilecek çe?itli objeler sat??a sunulacakt?r.
    Cafe: Bo?aziçi`nin muhte?em görünümüyle ?stanbul Modern Cafe, konuklar?na keyifli bir mola olana?? sunuyor.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri kapal?. Sal?-Pazar Saat 10.00-18.00 saatleri aras?nda aç?k. Her Per?embe 10:00-20:00 (12:00-16:00 aras? üzretsiz) saatleri aras?nda aç?k.
    1 Mart 2005 tarihine kadar ücretsiz gezilebilir.
    1 Mart 2005`ten itibaren Giri? Ücreti: Tam: 5 YTL. ?ndirimli: 2 YTL. (12 ya? üstü ö?renciler, Ö?retmenler, 60 ya? üstü ziyaretçiler)
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

İstanbul Oyuncak Müzesi

Telefon:0216 359 45 50 - 51
    Web:
    İlçe: Göztepe
    Adres: Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe / İstanbul

Zeus`un Helikon dağında oturan dokuz güzel kızına “Musalar” denir. Onların bir diğer adı da ilham perileridir. Müze sözcüğünün kaynağı Musalar`dır. Yani, müze ilham perisi demektir. Sunay Akın, kitaplarından, sahne gösterisinden, hazırladığı radyo ve televizyon programlarından kazandıklarıyla bir ilki gerçekleştirdi ve “İstanbul Oyuncak Müzesi”ni açtı. Sanatçı “İlham perilerinin bana kazandırdığı okurlarımın ilgisi, sevgisi bana yetiyor. Paralarla da antika oyuncaklar satın aldım ve ilham perilerine bir ev kurdum!” diyor.

Sunay Akın, bir oyuncak müzesini ilk kez, on beş yıl önce bir etkinliğe davetli olarak gittiği Almanya`da gördü. Müzeden etkilenen Akın, ülkesinde böyle bir müze kurmaya o an karar verdi. Berlin`den, bir antikacıdan satın aldığı oyuncak bir atın süvarisi olarak düşüne doğru yola koyuldu.

İstanbul Oyuncak Müzesi, şairin İstanbul Göztepe semtinde ailesine ait tarihi bir köşkte kuruldu. 500 metre karelik bir alanda, yaklaşık iki bin adet oyuncak sergileniyor. Oyuncakların sergilendiği her oda bir tiyatro sahnesi görünümünde. Uzay oyuncaklarının olduğu bölüme girdiğinizde başınızın üstünde yıldızlar yanıp sönerken, oyuncak trenler gerçek bir tren kompartımanının içinde sergileniyor. Ziyaretçiler, müzenin kafeteryasında ise kız çocuklarının evcilik oyuncakları arasında dinleniyorlar. Müzede ayrıca yetmiş kişilik bir toplantı ve gösteri salonu da bulunuyor. Bu salona, müzeye katkılarından dolayı İyigün Özütürk`ün adı verildi.

Sunay Akın, yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık dört bin adet oyuncak topladı. En eski oyuncak 1817 yılına ait, Fransa`da yapılan bir oyuncak keman… 1820 yılında Amerika`da yapılan bir bebek, yine aynı ülkeden 1860 yılına ait misketler, Almanya`da yapılan yüz yaşında teneke oyuncaklar ve porselen bebekler müzenin en eski eserleri arasında.

İstanbul Oyuncak Müzesi`nin girişinde bir mahalle oyuncakçısı karşılıyor sizi. Bir zamanlar kasabın ve bakkalın arasında kendine yer bulan, ama zaman içinde tutunamayarak kaybolan bu küçük oyuncakçı dükkanları müzede yaşatılıyor. Ayrıca, müzenin bir köşesinde tarihi Eyüp Oyuncakçısı da canlandırılıyor. Eyüp Sultan Camisinin yanında bulunan ve 1950`li yıllara kadar varlığını koruyan Eyüp oyuncakçılığı müzenin en ilginç köşelerinden birini oluşturuyor. Müzenin hediyelik eşya bölümünde de yeni yapım tarihi Eyüp oyuncakları satılıyor. Sunay Akın böylelikle bir tarihi değerimizi günümüze taşıyor.

Müzenin tasarımı Ayhan Doğan tarafından yapıldı. Sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan, iki yıllık bir çalışmanın sonunda Sunay Akın`ın düşünü renklendirdi, müzenin insanlarla buluşmasındaki başrol oyuncularından biri oldu.

Toplumlar müzelerden geçerek aydınlanırlar. Bir toplum, önce kalkınıp sonradan müzelerini kurmazlar. Önce müzeler kurulur, insanlar buralardan geçerek aydınlığa ulaşırlar. Sunay Akın`ın oyuncak müzesi bu bakımdan aydınlanmaya sunulan bir armağandır.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç, Hafta İçi: 09:30-18:00
    Cumartesi-Pazar 09:30-19:00 (Müze, Pazartesi günleri kapalıdır.)
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

İstanbul Tekel Müzesi

Telefon:0212 532 33 13
    İlçe: Eminönü
    Adres: Tekel Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Unkapanı / Eminönü
    1941`de İnhisarlar Umum Müdürlüğü adıyla kurulan Tekel`in 1985 yılına kadar bir müzesi bulunmamaktaydı. Tekel`in geçirdiği değişiklikleri yansıtmak amacıyla 22 Mart 1985 tarihinde Cibali Sigara Fabrikası`nda bir "Tekel Müzesi" kurulmasına karar verildi.
    Müzede demirbaş kayıtlarına göre 306 obje bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
    ****** için yapılan ilk sigara örnekleri
    Cumhurbaşkanlarımız için yapılan sigaralar.
    Sigara paketleme, puro ve dokuma makinesi; tezgâh ve avadanlıklar.
    1925 model İtalyan yapımı itfaiye otomobili
    Sigara poşeti, karton kutu ve diğer ambalaj malzemeleri.
    Fabrikada yapılan sigaraları gösteren alfabetik katalog.
    Reji idaresi zamanında yapılan sigara örnekleri albümü.
    Fabrikanın muhtelif mekânlarının eski fotoğraflarını gösterir albüm.
    Tablolar.
    Reji idaresinden kalan masa, sandalye, çalışma ofisi, büro malzemeleri, abajurlar, kalite kontrol cihazı ve malzemeleri.
    Eski tip kalorifer, radyatör, eski tip çini sobalar, mühür ve muhtelif kişilerce bağışlanan malzemeler.
    Yurdumuza gelen yabancı devlet adamları için yapılan sigara ve paket örnekleri.
    Biri ****** portresi işlemeli iki ipek halı.
    Eski tip puro ve dokuma tezgâhları.
    Yurdumuzda üretilen tütün tipleri, balyaları ve balya sandığı örnekleri.
    Ziyaret Gün ve Saatleri:Cibali Sigara Fabrikası`nın Has Vakfı`na tahsisi ile Tekel Müzesi için yeni bir mekân oluşturulmaktadır. Bu nedenle bir süre için ziyarete açık değildir.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:12 pm

İtfaiye Müzesi

Telefon:0212 425 11 25
    İlçe: Fatih
    Adres: İtfaiye Caddesi No: 9 Fatih
    Müzede 300 yıllık bir geçmişe sahip olan Osmanlı dönemi yangın sondürme teşkilatı olan tulumbacılardan başlayarak, 200 yıl öncesine kadar İstanbul`da kullanılan yangın söndürme aletleri (Mahalle ve askeri tulumbalar, hidroforlu tulumba, ilk motorlu pompa, atlı tulumba arabası, bez sarnıç, merdiven, itfaiye fenerleri, teneke ibrikleri, cankurtarma ipi, maske filtresi, telefon santralı, taksim muslukları, semt tulumbaları), 1700’lü yıllara ait çardaklı tulumbalar, tulumbacı ve İtfaiyeci kıyafetleri sergilenmektedir. Uzun yıllar süren malzeme toplanması ve onarılması işlemlerinden sonra en yenilenmiş haliyle 1992`da açılmıştır.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olup diğer günler 09.00-16.00 saatleri arasında gezilebilir.
    Ücret:Müze, Pazartesi günü dışında her gün 09.00-16.30 saatleri arasında ücretsiz gezilebilir.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Karikatür ve Mizah Müzesi

Telefon:0212 521 12 64
    Adres: ****** Bulvarı Kovacılar Sokak No:12 Fatih
    Türkiye`de karikatür müzesi fikri ilk olarak 1975 yılında ortaya çıkmış ve mekan olarak da Gülhane Parkı`ndaki Tanzimat Müzesi düşünülmüştü. Ancak daha sonra bazı sebeplerden dolayı bu mekandan vazgeçildi ve müze aynı yıl Karikatürcüler Derneği`nin girişimi ile İstanbul Belediyesi tarafından Tepebaşı`nda hizmete açıldı. Karikatürcüler Derneği`nin de desteği ile bir süre burada faaliyet gösteren müze, 12 Eylül 1980 tarihinde kapatıldı ve daha sonra yıkılarak yerine TÜYAP binası yapıldı. Müzedeki eserler bir süre çeşitli mekanlarda saklandı.
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 27 Şubat 1989`da Karikatür ve Mizah Müzesi adıyla tekrar açılan müzenin yeni mekânı Saraçhanebaşı`ndaki Bozdoğan Kemeri`nin bitişiğinde ****** Bulvarı üzerinde yer alan Gazanferağa Külliyesi`dir. Darüssade ağalarından Gazanfer Ağa tarafından 16. yüzyıl sonlarında, mimar Davut Ağa`ya yaptırıldığı bilinen külliye bir medrese ve sebilden oluşmaktadır. Külliye 1945-1988 yılları arasında İstanbul Belediye Müzesi olarak kullanılmıştır. Belediye Müzesi`nin Yıldız`a taşınmasıyla da tarihi dokusuna uygun olarak onarılıp Karikatür ve Mizah Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bugün Karikatürcüler Derneği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin ortak uyumu ile etkinliklerini sürdürmektedir.
    Çok zengin bir arşive sahip olan Karikatür ve Mizah Müzesi`nde 20.000`den fazla yerli ve yabancı orjinal karikatür bulunuyor. Her karikatüristin özel dosyalarının bulunduğu arşivde bütün çalışmalar kişilere, ülkelere ve konularına göre sınıflandırılmış durumda.
    Bir müze olmanın dışında çeşitli etkinliklerin de yapıldığı bu mekanda, sergi salonlarında iki tür sergi yapılıyor. Birincisi Türk karikatürünün başlangıcından 1960`lara kadar olan dönemini kapsayan sürekli sergi, ikincisi yerli ve yabancı karikatüristlerin eserlerinin tanıtıldığı kişisel ya da karma sergilerdir. Ulusal ve uluslararası bazı karikatür yarışmalarının elemelerinin, jüri toplantılarının da yapıldığı müzede her ay en az bir sergi etkinliği yapılıyor. Ayrıca karikatür sanatı ile ilgili çeşitli paneller, söyleşiler, anma toplantıları, video gösterileri gibi etkinlikler de düzenleniyor.
    Müze`nin en önemli bölümlerinden biri olan zengin mizah kitaplığında, hiçbir yerde kolay kolay bulunamayacak Türkiye`de ve dünyada yayınlanmış ya da yayınlanmakta olan kültürel yayınlar, mizah dergileri yer alıyor ve herkese açık.
    Müze`deki özgün baskı atölyesinde dileyen herkese bir uzman tarafından özgün baskı teknikleri öğretiliyor. Ayrıca müzede karakalem teknikleri ile ilgili resim dersleri de veriliyor. Müzeye giriş ve etkinliklerden yararlanmak ücretsizdir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 09.00-18.00 saatleri arasında açıktır
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Kariye Müzesi

Adres: Edirnekapı, Fatih
    Kariye İstanbul`da Edirnekapı semtindedir. Kariye (Khora) sözcüğü eski Yunanca`da kent dışı, kırsal anlamına gelirdi. Kaynaklarda çok eski bir tarihe ait sur dışında bir şapelden söz edilmektedir. Bu şapelin yerine ilk Khora Kilisesi Iustinianos`ça yeniden yaptırılmıştır. Çeşitli ek ve onarımlarla Kommenoslar Dönemi`ne kadar ulaşan yapı, surlara yakın Blakhernai imparatorluk sarayının genişlemesiyle önem kazanmıştır. 11. yüzyılın sonlarında İmparator I. Aleksios`un kayınvalidesi Maria Doukaina kiliseyi yeni baştan inşa ettirmiştir. Kilise kubbesi dört kemerle taşınan kiborion şeklinde bir mekâna sahiptir. 1204-1261 yılları arasındaki Latin işgali sırasında manastır ve kilise çok harap duruma gelmiştir. II. Andronikos (1282-1328) döneminde devrin ileri gelenlerinden, edebiyatçı, şair, ve hazine nazırı Theodoros Metokhites 1313`e doğru bu manastır ve kiliseyi onartmış, binanın kuzeyine bir ek, batısına bir exonarteks ve güneyine bir şapel (parekklesion) ekletmiştir. Ayrıca bu ekler mozaik ve freskolarla süslenmiştir. Güney cephede uzanan dar uzun tek nefli bir şapel olan parekklesion bir bodrum üzerine yapılmıştır. Üstü kısmen kubbe, diğer kısımları tonozla örtülüdür. Tek apsisi vardır. Bütün batı cephesi boyunca uzanan exonarteks bugünkü cepheyi oluşturur. Kuzey kanadı ise önemsiz bir dehlizden ibarettir. Yapının orta mekânını örten kubbe yüksek kasnaklıdır. Türk döneminde onarım görmüştür ve ahşaptır. Dış cephelerde yuvarlak kemerler, yarım payeler, nişler ve taş tuğla örgü sıraları ile plastik ve hareketli bir görünüm sağlanmıştır. Doğu cephesi dışa taşkın apsislerle bitmektedir. Orta apsis dıştan yarım kemerli bir payanda ile desteklenmiştir.
    İstanbul`un fethinden sonra bir süre daha kilise olarak kullanılan binayı 1511`de Vezir Hadım Ali Paşa camiye dönüştürmüştür. Daha sonra da yanına bir okul ve aşevi eklenmiştir. Mozaik ve freskolar cami olduktan sonra bazen tahta kepenklerle, bazen de badana ile örtülmüştür. 1948`den 1958`e kadar Amerikan Bizans Enstitüsü`nün yaptığı çalışmalar sonunda tüm mozaik ve freskolar ortaya çıkarılmıştır.
    Kariye mozaik ve freskoları Bizans resim sanatının son dönemine ait (14. yy.) en güzel örnekleridir. Bu mozaik ve freskolar şaşırtıcı bir benzerlik gösterir. Önceki dönemin yeknesak fonu burada görülmez. Derinlik fikri, figürlerin hareket ve plastik değerlerinin verilişi, figürlerdeki uzama bu üslubun özellikleridir. Dış nartekste İsa`nın hayatı, iç nartekste ise Meryem`in hayatı ile ilgili sahneler yer alır. Dış narteksten iç nartekse geçilen kapının üzerinde bir Pantokrator İsa vardır. Sol tarafta İsa`nın doğumu, Vali Quirinus`un önünde nüfus sayımı, meleğin Yusuf`a görünüp Meryem`i alıp gitmesini öğütlemesi, ekmeğin çoğaltılması, suyun şaraba dönüştürülmesi; sağ tarafta ise haberci kralların İsa`nın doğumunu haber vermesi, felçlilerin iyileştirilmesi ve çocukların katli gibi sahneler vardır.
    İç nartekse geçildiğinde en güzel mozaik Deisis`tir. Ortada İsa, solunda Meryem, Meryem`in altında İsaakios, Kommenos ve İsa`nın sağında bir rahibe görülür. Bu kadın VIII. Mikhael Palaiologos`un kızıdır. Moğol Prensi Abaka Han ile evlendirilmiş ve kocasının ölümünün ardından İstanbul`a dönerek rahibe olmuştur. Bu bölümde kubbede İsa ve dilimler içinde İsa`nın ecdadı gösterilmiştir. Ana kiliseye giriş kapısı üzerinde ortada İsa, sol tarafta kiliseyi onaran ve mozaiklerle süsleyen Theodoros Metokhites kilisenin maketini sunar şekilde gösterilmiştir.
    Meryem`in İncil`de yer almayan hayat hikayesi ise apokriflere dayalı konulardan alınmıştır. İç nartekste Meryem`in doğumu, ilk adımları, Cebrail`in Meryem`e bir çocuğu olacağını haber vermesi, tapınağa örtülecek örtü için yün alınması gibi sahneler yer almaktadır. Esas kilisenin iç kısmında Meryem`in ölümü, çocuk İsa`yı taşıyan Meryem ve bir aziz mozaiği yer alır. Parekklesion`un tümü freskolarla süslüdür. Apsiste görülen Diriliş (Anastasis) sahnesi bir şaheserdir. Onun üst kısmında yer alan Son Duruşma sahnesi burada tüm olarak gösterilmiştir. Parekklesion`un sağ ve solunda görülen nişlerin mezar olduğu bilinir. Parekklesion kubbesinin ortasında Meryem ve Çocuk İsa, dilimlerinde ise 12 melek tasviri görünmektedir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Çarşamba hariç 09.30 - 16.30 saatleri arasında.
    Ücret: Tam: 5.000.000.-Tl. Öğrenci: Ücretsiz
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:13 pm

Klasik Otomobil Müzesi

Telefon: (212) 299 45 39 - pbx
    Fax: (212) 289 50 32
    E-mail:
    ?lçe: Tarabya
    Adres: Nuripa?a Caddesi No:81 Ferahevler, Tarabya ?stanbul
    Tarabya’daki Klasik Otomobil Müzesi, geçmi?in büyüsünü ya?amak isteyenleri bekliyor...
    Klasik Otomobil Müzesi

Her biri otomobil tarihinde kilometre ta?? olmu? klasiklerle dolu olan Klasik Otomobil Müzesi.
    1920-1970 aras? döneme ait 60’?n üzerinde otomobilin sergilendi?i Klasik Otomobil Müzesi 5’inci y?l?n? geride b?rakt?. Klasik otomobil tutkunlar?n?n mekan? olarak bilinen müze, ?stanbul’da farkl? ve nostalji kokan bir ortamda toplant?, ürün tan?t?mlar? ve dü?ün gibi çe?itli organizasyonlar? yapmak isteyenleri bekliyor.

Geçmi?in gelece?e ta??nd??? bir mekan olarak tan?mlanan Klasik Otomobil Müzesi, dekorasyonu ve bar?nd?rd??? e?siz güzellikteki koleksiyonuyla toplant?, özel yemek, kokteyl, ya? günü partileri ve özellikle dü?ünler için kusursuz hizmet veren alternatif bir mekan olmay? sürdürüyor.

Geçmi?e bir yolculuk
    Türkiye’nin say?l? klasik otomobil müzelerinden biri olan Tarabya’daki Klasik Otomobil Müzesi’nde her biri bir hikayeye sahip olan otomobillerin yan? s?ra o dönemi yans?tan aksesuar ve otomobil parçalar? da yer al?yor. 2 bin metrekarelik bir alana kurulu olan Klasik Otomobil Müzesi, binas?, dekorasyonu ve bar?nd?rd??? e?siz güzellikteki koleksiyonu ile zamana kar?? direnen, ya?ayan otomobillerin sergilendi?i, dönemin e?lenceli müzikleri e?li?inde gezilebilen bir mekan. Müze tasarlan?rken klasik otomobiller ve ait olduklar? dönemlerin ya?am biçiminden yola ç?k?larak, klasik ve moderni bulu?turan bir çizgi yakalanm??. Ayn? zamanda mekan?n ayd?nlat?lmas?nda da önemli rol oynayan neon reklam panolar?, jant kapa?? koleksiyonu ve dev reklam panolar?yla beraber bir ahenk olu?turulmu?.

Amerikan klasiklerini sergilemek için kullan?lan A Blok’un ortas?nda 50’li ve 60’l? y?llar?n Amerika’s?nda “diner” denilen fast-food restoranlar?n kopyas?n?n birebir olarak dizayn edilmi? oldu?u bir bar bölümü bulunuyor. Ayn? bölümün arkas?ndaki maket otomobil koleksiyonu da müzenin gözde bölümlerinden biri.

Avrupa otomobillerin sergilendi?i B Blok’un üst kat?nda Avrupa zevkini yans?tan, daha s?cak malzemelerden olu?mu? ?ngiliz Bar’da ise müze amac?na uygun bir kütüphane, piyano, koleksiyon de?eri olan e?yalar ve minik bir klasik otomobil yar?? pisti yer al?yor.

Müzede neler var?
    Otomobil ve kamyonlar: 1926 Ford Model T , 1931 Ford V8 Convertible w/Rumble Seat, 1937 Ford 4 Door Sedan, 1939 Ford V8 Convertible w/Rumble Seat, 1939 Mercedes Benz 4 door Sedan, 1946 Ford Super de Luxe Tudor, 1947 Ford V8 Fire Truck itfaiye arac?, 1948 Oldsmobile Dynamic Sixty Six Convertible, 1949 Chevy Thriftmaster 3100 Truck 6, 1959 MG TD l1952 Willys Jeep M38A, 1953 Volkswagen Betle, 1954 Chevrolet Corvette "Blue Flame", 1954 Jaguar XK 120, 1954 Jaguar XK 120 Rally, 1954 Triumph TR2, 1955 Buick Roadmaster, 1955 Cadillac Coupè de Ville, 1955 Chevrolet Coupè, 1955 Ford Thunderbird, 1955 Mercedes Benz 300 SL "Guilwing", 1956 Ford Thunderbird, 1957 Chevrolet 4 Door Sedan, 1958 Cadillac Eldorado "Biarritz", 1958 Facel Vega "Typhoon", 1959 Porsche 356 B, 1959 Chevrolet Impala, 1960 Cadillac Series Sixty Two Convertible, 1960 Rolls Royce Silver Cloud II V8, 1960 Triumph TR3, 1962 Mercedes Benz 190 SL Convertible, 1963 Jaguar XKE Roadstar, 1964 Ford Mustang 289 V8 Convertible, 1964 Chevrolet Impala SS 283V8 Convertible, 1964 Lincoln Continental Convertible, 1964 Triumph TR4 A, 1965 Austin Healey 3000 Mark 3 "Gold Anniversary", 1965 Chevrolet Impala SS 327V8 Convertible, 1966 Chevrolet Corvette Sting Ray, 1966 Dodge Coronet 500 V8 Convertible, 1966 Triumph TR6 Roadstar, 1967 Mercedes Benz 280 SL Convertible, 1972 Mercedes Benz 3.5 8 cyl 4 Door Sedan, 1996 Maral Convertible.

Motosikletler: 1938 BMW l10-951 DKW, 1954 BMW Sidecar, 1954 Zundapp, 1962 Matchless, 1972 Hercules.

Traktörler: 1946 Allis Chalmers Traktör.

Türbinler: Power Turbine National, Power Turbine Ruston 4Y, Power Turbine Ruston 6X
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Miniaturk

Telefon:0212 222 28 82
    E-mail:
    ?lçe: Eyüp
    Adres: ?mrahor Caddesi, Sütlüce

?stanbul Büyük?ehir Belediyesi Kültür A.?.`nin haz?rlad??? Miniaturk`te Türkiye`nin dört bir yan?ndan seçilen tarih, kültür ve sanat eserlerinin minyatürleri bulunuyor. Antik Ça?`dan Bizans`a, Selçuklu`dan Osmanl?`ya 3000 y?ll?k tarih ve kültür miraslar?m?z Haliç k?y?s?na ta??nd?. Kendi içinde kapal? "masals?" bir ortam yaratmay? hedefleyen Miniaturk, Anadolu, ?stanbul ve eski Osmanl? co?rafyas?ndan eserlerin olu?turdu?u üç ana bölümden olu?uyor.

Miniaturk projesi, Haliç’i ar?tmak ve çevresini eski görkemine kavu?turmak için ?stanbul Büyük?ehir Belediyesi taraf?ndan sürdürülen dönü?üm projesinin de önemli bir parças?n? olu?turmaktad?r.

Maketi yap?lan 1/25 ölçekteki eser ve nesneler aras?nda ise; Alman Çe?mesi, Anadolu Hisar?, Aspendos, Aya ?rini, An?tkabir, Ayasofya, Bursa Ulu Camii, Çanakkale ?ehitleri An?t?, Divri?i Ulu Cami, Efes Celsus Kütüphanesi, ?zmir Saat Kulesi, Meryem Ana Kilisesi, Mostar Köprüsü, Pamukkale, Peribacalar?, Safranbolu evleri.... gibi 105 eser bulunuyor. Bu eserlerin bir k?sm?n?n yap?m? halen devam etmekte. Eser seçim çal??malar? Prof. Dr. ?lber Ortayl? ve Doç Dr. Haluk Dursun`un dan??manl?klar? ile bir seçici kurul taraf?ndan yap?ld?. Anadolu ve çevresinde çe?itli dönemlerden kalma yüzlerce eser aras?ndan titizlikle yap?lan seçimler sonucu Miniaturk`te ilk etapta yer alacak eserler belirlendi.

Ku?bak??? izlemeniz için seyir teraslar? da yer al?yor. Alanda, ilki her bir maketi yak?ndan inceleme olana?? sa?layan yürüyü? aks?, ikincisi ise özellikle çocuklar?n ilgisini canl? tutmay? hedefleyen ve daha h?zl? bir tur olana?? sa?layan tren yolu var. Yapay bir gölün üzerinde yer alan 42 metre uzunlu?undaki Bo?az Köprüsü üzerinde yürüyebiliyor, K?z Kulesi, Osmanl? Kad?rgas? ve deniz araçlar?n? ku?bak??? izleyebiliyorsunuz. Geziler esnas?nda size, Fahir Atako?lu`nun müzikleri e?lik ediyor. Seyir teras?n?n yan?nda yer alan restoran ve kafeterya ise yorulanlar ve Miniaturk`un tad?n? ç?kartmak isteyenler için dü?ünülmü?. Haliç ve Miniaturk manzaral? restoranda Türk ve dünya mutfaklar?ndan yemekler bulunuyor. Kafeteryada ise fast food türü yiyecekler servis ediliyor.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Miniaturk`u hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise 10:00-21:00 saatleri aras?nda ziyaret edebilirsiniz.
    Bilet Fiyatlar?: Tam: 5.000.000 TL. Ö?renci: 3.000.000 TL. 6-12 ya? çocuklar: 2.000.000 T. 0-6 ya? çocuklar ücretsiz. Okul Gezileri: 2.000.000 TL.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Orhan Kemal Müzesi

Telefon:0212 292 92 45
    Fax: 0212 243 67 82
    E-mail:
    ?lçe: Taksim
    Adres: Akarsu Caddesi No: 32 Cihangir / Taksim
    Orhan Kemal Müzesi, Orhan Kemal Kültür Sanat Koordinatörlü?ü`nün katk?lar?yla aç?lm??t?r. Müzede de?erli yazar?m?z?n ço?u Ara Güler taraf?ndan çekilmi? özel ya?am?yla ilgili 70 foto?raf?, ailesiyle ilgili foto?raflar?, kitaplar?n?n orijinal ilk bask?lar?, özel mektuplar?, hakk?ndaki yaz?lar, makaleler ve doktora tezleri, çal??ma odas?, yazar?n kulland??? daktilo, yatak, di? f?rças?, kalem gibi özel e?yalar? ve öldü?ünde yüzünden al?nan yüz kal?b? gibi çe?itli materyaller bulunmaktad?r.
    Üç katl? binada ayr?ca kitapl?k ve ?kbal Kahvesi adl? kafe de bulunuyor.
    Müzenin Aç?k Oldu?u Gün ve Saatler: Müze her gün 10.00-20.00 saatleri aras?nda aç?kt?r.
    Ücret: Müzeye giri? ücreti al?nmamaktad?r
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:14 pm

Osmanlı Bankası Müzesi ve Arşiv Araştırma Merkezi

Telefon:0212 245 50 95
    Web:
    İlçe: Karaköy
    Adres: Voyvoda Caddesi No: 35-37 Karaköy
    Osmanlı Bankası`nın Bankalar Caddesi`ndeki eski genel müdürlük binasında kurulan Osmanlı Bankası Müzesi, 19 Aralık 2002`de açıldı. Bankanın zengin arşivinden yararlanılarak, binada bulunan kasa dairelerinin içinde ve etrafında düzenlenen müze, Osmanlı İmparatorluğu`nun merkez bankası, emisyon bankası ve hazinedarı olarak görev yapan Osmanlı Bankası`nın ve dönemin tarihine ışık tutuyor.
    Dünyanın sayılı finans tarihi müzeleri arasında yerini almayı hedefleyen müzenin kuruluş çalışmaları Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından yürütüldü. Müzenin projesi, Tarihbilimci Prof. Dr. Edhem Eldem, Mimar Prof. Dr. İhsan Bilgin ve Tasarımcı Bülent Erkmen`den oluşan ekibin koordinasyonunda 9 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirildi.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açıktır.
    Ücret: Tam: 3.000.000.-TL., Öğrenci, öğretmen, gazi ve 65 yaş üzeri ziyaretçiler: 1.000.000.-TL
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Pera Müzesi

Telefon:212 334 99 00
    Fax: 212 245 95 11
    E-mail:
    ?lçe: Beyo?lu
    Adres: Me?rutiyet Caddesi No.141 34443 Tepeba?? - Beyo?lu - ?stanbul
    SUNA VE ?NAN KIRAÇ VAKFI`NIN B?R KÜLTÜR G?R???M?
    PERA MÜZES?

2005 Haziran ay? ba?lar?nda kap?lar?n? ?stanbullulara açan Pera Müzesi, Suna ve ve ?nan K?raç Vakf?`n?n, kentin bu seçkin noktas?nda, çe?itli düzeylerde kültür hizmeti vermek amac?yla hayata geçirmeye ba?lad??? geni? kapsaml? bir kültür giri?iminin ilk ad?m?d?r. Bu projede bir `müze-kültür merkezi` i?levini üstlenecek Pera Müzesi için, 1893 y?l?nda mimar Achille Manoussos taraf?ndan ?stanbul`un gözde semti Tepeba??`nda in?a edilen, yak?n zamanlara kadar da "Bristol Oteli" ad?yla tan?nan tarihi yap? Mimar Sinan Genim taraf?ndan tümüyle elden geçirilerek ça?da? donan?ml? bir müzeye dönü?türülmü? ve ?stanbul halk?n?n hizmetine sokulmu?tur.

Pera Müzesi`nin ba?l?ca bölümleri: Suna ve ?nan K?raç Vakf?`n?n üç özel koleksiyonunun sergilendi?i 1. ve 2. müze katlar? (2. kat: Sevgi ve Erdo?an Gönül Galerisi); çok amaçl? sergi salonlar? (3. 4. 5. katlar), oditoryum/fuaye (bodrum kat) ve giri? kat?nda yer alan Resepsiyon, Perakende-Art shop, Peracafé gibi mekânlard?r.

Müze katlar?ndan ilkinin büyük bölümünü kaplayan Anadolu A??rl?k ve Ölçüleri Koleksiyonu, eski ça?lardan günümüze Anadolu`da kullan?lagelmi? a??rl?k ve ölçü birimlerinin, çe?itli malzeme ve tekniklerde üretilmi? tart? ve ölçü ayg?tlar?n?n seçkin örneklerini, tarih ve arkeoloji tutkunlar?na sunmakta; ayn? kat?n ba?ka bir kanad?nda sergilenen Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu, bu türün çarp?c? güzellikteki parçalar?yla kültür tarihimizin çok iyi tan?nmayan bir yarat? alan?na yeni ???klar tutmay? amaçlamaktad?r.

Suna ve ?nan K?raç Vakf?`n?n üç yüzü a?k?n tablodan olu?an Oryantalist Resim Koleksiyonu`ysa 17. yüzy?ldan 19. yüzy?l ba?lar?na uzanan bir dönemde Osmanl? dünyas?ndan esinlenmi? Avrupal? "oryantalist" ressamlar?n önemli yap?tlar?n? biraraya getiren zengin bir koleksiyondur. ?mparatorlu?un son iki yüzy?l?ndan çok geni? bir görsel panorama sunan bu koleksiyonda, sanat tarihçilerinin tek `yerli oryantalist` sayd??? Osman Hamdi Bey`in yap?tlar? ve ünlü Kaplumba?a Terbiyecisi tablosu da yer almaktad?r. Koleksiyon, bir süre önce yitirdi?imiz Sevgi-Erdo?an Gönül çiftinin özel koleksiyonlar?ndan birçok tabloyu da kapsamaktad?r ve müzede onlar?n ad?n? ta??yan Sevgi ve Erdo?an Gönül Galerisi`nde, uzun süreli tematik sergiler çerçevesinde, bölüm bölüm sergilenecektir. Bu sergilerden Haziran 2005 ba??nda aç?lan ilki, ?mparatorluktan Portreler ba?l???n? ta??makta ve kolleksiyondaki padi?ah, ?ehzade, sultan, büyükelçi portreleriyle, de?i?ik dönemlerden, de?i?ik s?n?flardan insanlar? betimleyen, genel anlam?yla `portre` niteli?indeki tablolardan olu?maktad?r.

Aile koleksiyonlar?n? sergilemeye yönelik bu `özel müze` i?levinin yan? s?ra Pera Müzesi`nin, gerek çok amaçl? sergi salonlar?, gerekse oditoryum/fuaye ve konuklama mekânlar?yla kentin bu çok canl? bölgesinde ça?da? bir kültür merkezi i?levi kazanmas? ve de?i?ik içerikli sergilerle oldu?u kadar, sözlü ya da görsel etkinliklerle de ?stanbullulara geni? bir kültür hizmeti vermesi öngörülmektedir.

Ziyaret Saatleri: Sal? - Cumartesi 10.00 - 19.00
    Pazar 12.00 - 18.00 (Müze Pazartesi günleri kapal?d?r.)
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi

Telefon:0212 297 66 39 - 40
    E-mail:
    ?lçe: Eyüp
    Adres: Hasköy Caddesi No:27 Hasköy
    Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç`in kuzey k?y?s?nda yakla??k 2100 m2 lik alanda kurulmu?tur. Alan?n güneydo?usunda yer alan tarihi Lengerhane`ye bahçe kotu alt?nda saydam rampa ile ek sergi binas? ba?lanm??t?r. An?tlar Yüksek Kurulu`nca II. S?n?f tarihi eser olarak de?erlendirilen binan?n 12. yüzy?ldan kalma Bizans temelleri üzerinde oldu?u san?lmaktad?r. III. Ahmet döneminde kuruldu?u tahmin edilen ve dökümhane olarak kullan?lan binada gemiyi yerinde tutmak için denize at?lan zincir ve ucundaki ç?pa (lenger) üretiliyordu. III. Selim döneminde onar?m gördü?ü bilinen yap?, 1951 y?l?na kadar maliye taraf?ndan kullan?lm??t?r. Cumhuriyet döneminde ise, Tekel-Cibali Tütün Fabrikas? taraf?ndan ispirto deposu olarak faydalan?lm??t?r. 1984 y?landa geçirdi?i yang?nda üst örtü sistemi büyük zarar gören yap? unutulmaya yüz tutmu?tur. 1991`de Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakf? taraf?ndan sat?n al?nan bina, iki buçuk y?l süren titiz restorasyon çal??malar?ndan sonra 13 Aral?k 1994 y?l?nda hizmete aç?lm??t?r.
    Müzede yer alan objelerin büyük bölümü Rahmi M. Koç`un özel koleksiyonundan derlenmi?tir. Çe?itli kurum ve kurulu?lardan, ?ah?slardan ba??? veya süreli olarak al?nan eserler de müzede sergilenmektedir. Müze koleksiyonunun temelini gerçek eserler ve bunlar?n modelleri, bilimsel ve mekanik objeler içermektedir. Müzenin gezi plan?n? Lengerhane binas? ve ek bina olarak s?n?fland?r?rsak; giri?, yol seviyesinin alt?nda olup, eski bina içerisine dar bir tünelle ç?k?l?r. Bu tünelde, restorasyon çal??malar? s?ras?nda bulunan lenger, gülle ve top parçalar? sergilenmektedir. Tünelden sonra iki yöne do?ru ç?kan merdivenler, giri?i bir üst kata ba?lar.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi hariç her gün aç?kt?r. Hafta içi 10.00 - 17.00, hafta sonu 10.00 - 19.00 saatleri aras?nda gezilebilir.
    Ücret: Tam: 4.000.000.-TL., Ö?renci: 1.250.000.-TL.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Resim ve Heykel Müzesi

Telefon:0212 261 42 98
    İlçe: Beşiktaş
    Adres: Beşiktaş Caddesi Beşiktaş
    Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde 10 Eylül 1937‘de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) bağlı olarak açılan müze, ******’ün emriyle kurulmuştur.
    Başlangıçta Dolmabahçe Sarayı’ndan, bakanlıklardan, çeşitli resim kuruluşlarından alınan resimlerle, Halil Edhem Eldem’in Elvah-ı Naşiye Kolleksiyonu adlı yapıtında ve 1936’da akademide düzenlenen 50 yıllık Türk Resim ve Heykel Sergisi’nde yer alan yapıtlarla oluşturulan müze, bugün Türk Resim Sanatı’yla ilgili en kapsamlı koleksiyonu barındırır. Müzede heykel, seramik ve özgün baskılar da yer almasına karşılık, ağırlık resimlerdir. Yapıtlardan bir bölümü Ankara ve İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzeleri`yle Anadolu’nun çeşitli kentlerinde açılan devlet galerilerinde de sergilenmiştir. Süreli sergilerin açıldığı müzede ayrıca; bir resim onarım atölyesi vardır. Müzede yıl boyunca kısa süreli resim kursları da açılmaktadır.
    Dönemlere göre sınıflandırılarak 20 ayrı salonda sergilenmekte olan müzede ayrıca Bonnard, Pablo Picasso, Albert, Marquet, Andre Derain, Raoul Dufy, Maurice Utrillo, Henri Matisse ve A. Dunoyer de Sagonsac gibi bazı yabancı sanatçıların resim ve özgün baskıları da bulunmaktadır.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.
    Ücret: Müzeye giriş ücreti alınmamaktadır.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:15 pm

Rumeli Hisarı Müzesi

Telefon:0212 263 53 05
    Fax: 0212 265 04 10
    İlçe: Rumelihisarı
    Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42 Rumeli Hisarı
    Sarıyer ilçesi sınırları içinde ve bulunduğu mevkiye adını veren hisar, otuz dönümlük (30.000 m²) bir alanı kapsamaktadır. Anadolhisarı`nın karşısında İstanbul Boğazı`nın en dar (850 m.) ve akıntılı kısmında inşa edilmiş muhteşem bir anıt-eserdir. Bölgenin ve civarın antik devirde "Hermaion" adıyla anıldığı bilinmekte ise de, tarihçi Dukas bundan söz etmemekte ve hisar yeri olarak "Sostenion" un (İstinye) aşağısında, Fonea adıyla bilinen bir dağın yamacını göstermektedir. Rumelihisarı`nın adı: Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide; Neşri tarihinde Yenice-Hisar; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir. Bu adı Dukas karıştırarak Kefalokoptis biçiminde kullanmışsa da, ondan başka hiç kimse bu adı kullanmamıştır.
    Büyük Zağanos Kulesi ile Küçük Zağanos Paşa Kulesi`nde yer alan iki kitabeye göre hisar, takriben dört ay gibi kısa bir sürede yapılmıştır. Süleymaniye Kütüphanesi`ndeki "Şerh-i Tecriyd-i Ataik" adlı eserde ise eserin 139 günde bitirildiği kaydı vardır.
    Yapımda kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi`nden; taşlar Anadolu`nun değişik yerlerinden ve spoliler (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir.
    Bazı tarihlerde yapımında 1000 usta, 2000 amele ve çok sayıda nakliyeci biçiminde yuvarlak rakamlar geçmekte ise de, Mimar E.H. Ayverdi yüzeysel hesapla bunu 300 usta, 700-800 amele ve 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci vd. taife olarak yazmaktadır.
    60.000 m² alanı kapsayan anıtın kargir hacmi yaklaşık 57.700 m³ tür. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere dört esas ve Mezarlık Kapısı adında bir tali kapısı vardır.
    Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve küçük Zağanos Paşa adında bir ufak toplam dört kulesi; 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır. Biri tıkalı iki su mecrası, ikisi kaybolmuş üç çeşmesi vardır. Camiden günümüze yalnızca yıkık minaresi kalmıştır.
    Yapı, 1509 depreminde büyük zarar görmüş ancak hemen onarılmıştır. III. Selim (1789-1807) Döneminde de bir onarım gördüğü bilinmektedir. Ancak esaslı onarım, 1953 yılında devrin cumhurbaşkanı Celal Bayar`ın talimatları ile üç Türk bayan mimar Cahide Tamer, Selma Emler ve Mualla Anhegger-Eyüboğlu`nun yaptığı restorasyonla gerçekleşmiştir.
    Müzede açık teşhir yapılmaktadır, ancak sergi salonu ve depo bulunmamaktadır. Toplar, gülleler ve Haliç`i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede teşhir edilmektedir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Çarşamba hariç 09.00-16.30 saatleri arasında.
    Giriş Ücreti: Tam: 3.000.000 TL. indirimli: 1.000.000 TL. Öğrenci: Ücretsiz
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Sadberk Han?m Müzesi

Telefon:0212 242 38 13-14
    Fax: 0212 242 03 65
    E-mail:
    ?lçe: Sar?yer
    Adres: Piyasa Caddesi No: 27-29 Büyükdere / Sar?yer
    Vehbi Koç Vakf? Sadberk Han?m Müzesi, iki ayr? yap? içinde yer almaktad?r. Bunlardan birincisi, 19. yüzy?l sonlar?nda in?a edildi?i kabul edilen, üç tam bir çat? kat?ndan olu?an ve üslup olarak Avrupa halk geleneksel mimarisinden örnek al?narak yap?lm?? bir yap?d?r. Kagir zemin üzerine ah?ap/ba?dadi tarzda in?a edilmi? olup, "Azaryan Yal?s?" olarak bilinmektedir.
    Yal?, 1950 y?l?nda Koç ailesince sat?n al?nm?? ve müzeye dönü?türülmesine karar verilen 1978 y?l?na kadar da, yazl?k olarak kullan?lm??t?r. 1978-1980 y?llar? aras?nda, Sedat Hakk? Eldem`in haz?rlad??? bir restorasyon projesinin uygulanmas?yla bina müzeye dönü?türülmü? ve Sadberk Koç Koleksiyonu sergilenmek üzere, 14 Ekim 1980`de ziyarete aç?lm??t?r.
    Bahçesiyle birlikte 4280 m2 olan Azaryan Yal?s? 400 m2 lik bir alana oturmaktad?r. Giri? kat?nda, hediyelik e?ya dükkan? ve ufak bir çay salonu bulunmaktad?r. Bugün kullan?lmayan ana giri?in tavan?, eski Roma mimarisinden esinlenilmi? kartonpiyer kasetlerle süslüdür. Katlara ah?ap merdivenle ç?k?l?r ve duvarlar mermer taklidi kalem i?i boyal?d?r. Giri? kat?n?n üzerindeki birinci ve ikinci katlar?n orta ana salonlar? ve bunlara aç?lan odalar sergileme mekanlar? olarak kullan?lmaktad?r. Çat? kat?nda ise, eser depolar?, çal??ma odalar? ve kitapl?k bulunmaktad?r.
    Binan?n d?? yüzünde, pencere aralar?nda, (X) ?eklinde ah?ap süslemeler binay? di?er yal?lardan ay?r?r. Ayr?ca bina yüzeyindeki kabaralar nedeniyle halk aras?nda "Vidal? Yal?" olarak da an?l?r.
    Vehbi Koç Vakf?`n?n, 1983 y?l?nda sat?n alarak Sadberk Han?m Müzesi koleksiyonlar?na katt??? Kocaba? eserlerinin sergilenebilmesi için, mevcut binan?n hemen yan?nda bulunan ve 20. yüzy?l ba?lar?nda in?a edildi?i san?lan, yar? y?k?k durumdaki ba?ka bir yal?, ön cephesi asl?na uygun olarak, yeniden in?a edilmi?tir. Restorasyon projesi ?brahim Yalç?n taraf?ndan haz?rlanan müzenin in?aat? iki y?l sürmü?tür. 24 Ekim 1988 y?l?nda "Sevgi Gönül Binas?" ad?yla aç?lan bu müzede ?slam öncesi arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bu müze ça?da? bir müze uygulamas? nedeniyle 1988`de "Europa Nostra" ödülüne lay?k görülmü?tür.
    Betonarme olarak in?a edilen yap?n?n ön cephesi ah?ap kapl?d?r. Yan taraf ise, ah?ap taklidi mermer s?val?d?r. Bu önlem yang?n tehlikesine kar?? al?nm??t?r. Önden üç, arkadan zemin dahil dört kat olan binan?n giri? kat?nda, çok amaçl? bir salon ve konservasyon laboratuvar? bulunmaktad?r.
    Ana ve ara katlarda, kronolojik bir s?ra içinde, arkeolojik eserler sergilenmektedir. Sergileme alan? toplam 625 m2 dir. Giri?teki salon Afyon beyaz?, merdivenler ve sergi salonlar?n?n zemini siyah Adapazar? mermeri ile kapl?d?r. Sergi salonlar? gün ?????na kapat?lm?? ve vitrinler, ça?da? bir ayd?nlatma ile modern bir müze hüviyeti kazanm??t?r.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Çar?amba hariç her gün 10.00-17.00 saatleri aras?nda.
    Ücret Tam: 5.000.000.-TL., Ö?renci: 1.000.000.-TL
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Sait Faik Müzesi

Telefon: 0216 381 21 32
    İlçe: Adalar
    Adres: Çayır Sokak No: 15 Burgazada
    1939 yılında babasının ölümü üzerine, kışları Şişli’de, yazları Burgazada’da yaşamaya başlayan ünlü edebiyat adamımız Sait Faik Abasıyanık yaşamının özellikle son 10 yılını adada geçirdi ve ada günlerinden geriye ölümsüz eserlerden oluşan paha biçilmez bir miras bıraktı. Darüşşafaka Cemiyeti`nce yazarın Burgazada`daki evi müzeye dönüştürüldü; içindeki eşya ve belgeler korundu. Sait Faik Müzesi`nde yazarın bugüne kadar tam olarak elden geçirilmeyen ve büyük bir kısmı eski yazı olan çok sayıda el yazması, mektubu, notu, defteri, kişisel eşyaları sergilenmektedir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında açıktır.
    Ücret: Müzeye giriş ücreti alınmamaktadır.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:16 pm

Sak?p Sabanc? Müzesi

Telefon:0212 277 22 00
    Fax: 0212 229 49 14
    E-mail:
    ?lçe: Sar?yer
    Adres: ?stinye Cad. No:22 Emirgan 80850 ?stanbul

Emirgân Korusu`nu ?stanbul Bo?az?`na ba?layan tepede bulunan ve günümüzde "Atl? Kö?k" ad?yla tan?nan yap?n?n bulundu?u topraklar ve onun deniz k?y?s?ndaki uzant?s? olan Sahilhane 1848-84 y?llar? aras?nda s?ras?yla Süleyman Re`fet Pa?a ile e?i Fat?matüzehra Han?m, Musevi Hoca Misak, Mustafa Re?id Pa?a`n?n han?m? Adile Han?mefendi, M?s?rl? "Küçük" Mehmed Ali Pa?a, Mustafa Nâilî Pa?a, Maksudzade Simon Bey, H?div ?smail Pa?a, M?s?r Hükümeti ve son olarak da H?div Mehmed Tevfik Pa?a`n?n mülkiyetinde olmu?tur. 1884 y?l?nda Sultan II. Abdülhamid`in ferman?yla Maliye Hazinesi`nce sat?n al?narak Karada? Kral? I. Nikola`ya ihsan edilen Sahilhane, Kral`?n ikametgah? ve Karada? Sefarethanesi olarak kullan?lm??t?r. 1913 y?l?nda ç?kan bir kararla geri al?nan yap?, bu defa da Sultan Mehmet Re?ad`?n torunu Behiye Sultan`?n mülkiyetine geçmi?tir. 1925 y?l?nda y?k?lm?? ve harap bir halde bulunan bu Sahilhaneyi sat?n alan H?div ?smail Pa?a`n?n torunu Prens Mehmed Ali Hasan ise mimar Eduard de Nari`ye kö?kün projesini çizdirmi? ve in?aat ettirmi?tir. Günümüzde "Atl? Kö?k" olarak an?lan yap?, 1944 y?l?nda Prens Mehmed Ali Hasan`?n ablas? Prenses ?ffet`in kullan?m?na geçene kadar uzun seneler bo? kalm??t?r.
    1949 y?l?nda ?stanbul`da geni? ailesi için bir yazl?k ev aramaya ba?layan Hac? Ömer Sabanc?, çok be?endi?i bu kö?kü Prens Mehmed Ali Hasan`?n o?ullar?ndan 1951 y?l?nda sat?n alm??t?r. Hac? Ömer Sabanc?`n?n Mahmud Muhtar Pa?a`n?n Moda`daki Mermer Kona??`nda yap?lan müzayededen sat?n ald??? bronz at heykelini kö?kün önüne koymas?yla bina, "Atl? Kö?k" olarak an?lmaya ba?lar.
    Hac? Ömer Sabanc?`n?n 1966 y?l?nda vefat?ndan sonra, Kö?k Sak?p Sabanc? ve ailesi taraf?ndan 1969-99 y?llar? aras?nda konut olarak kullan?lm??t?r.
    1998`de Sabanc? Üniversitesi`nin k?rk dokuz y?l süreyle kullan?m?na verilen bu tarihi yap?, içindeki de?erli eserler ve bahçesiyle birlikte kap?lar?n? Haziran 2002`de Sabanc? Üniversitesi Sak?p Sabanc? Müzesi olarak ziyarete açm??t?r.

Tarihi Atl? Kö?k ve en ileri teknolojiyle donanarak ona eklenen yeni galeri, bu yap?s?yla uluslararas? düzeyde bir müze standard?na kavu?turulmu? ve 3500 m2`lik alan ile her türde sergilemeye uygun hale getirilmi?tir.
    Bugün Sabanc? Müzesi`ndeki son derece de?erli yazma eserler, 19 ve 20. yüzy?la ait zengin tablo koleksiyonu bu geni? sergi alan?nda sergilenmekte, Müze ayn? zamanda yurt içi ve d???ndan gelen sergilere de ev sahipli?i yapmaktad?r.
    Sak?p Sabanc? Müzesi, Sabanc? Üniversitesi`nin bünyesinde yer almaktad?r ve bu kimli?iyle de bir e?itim kurumu olma özelli?i ta??maktad?r. Bu çerçevede Müze`de çe?itli düzeyde e?itim programlar? yap?lmakta, ayr?ca hafta sonlar? müzik etkinliklerine de yer verilmekte, sürekli ve geçici sergileme ile etkinlikler, internet arac?l???yla da geni? çevrelere yans?t?lmaktad?r. Müze özürlüler için de elveri?li gezi olanaklar?na sahiptir.
    Atl? Kö?k`ün giri? kat?ndaki üç oda Sabanc? ailesinin kö?kte ya?ad??? dönemde kulland??? mobilyalar ve 18- 19. yüzy?l sanat eserleri ile dö?enmi? halde, oldu?u gibi korunmaktad?r.
    Sabanc? Koleksiyonu`nda yer alan küçük heykel, madeni eser, porselen, obje ve mobilyalardan olu?an dekoratif sanat eserleri koleksiyonu, 1940 y?l?nda Hac? Ömer Sabanc? taraf?ndan olu?turulmaya ba?lanm??, 1970 y?l?ndan beri de Sak?p Sabanc?`n?n büyük sevgi ve ilgisiyle zenginle?mi?tir. Koleksiyonda, aralar?nda vazolar?n da yer ald??? 18 ve 19. yüzy?l Çin Famille Noire, Famille Verte porselenleri, polikrom vazolar, dekoratif tabaklar bulunmaktad?r. Bunlar?n yan? s?ra, çok say?da Sévres vazosunu da içeren 19. yüzy?l Frans?z porselenleri ile Berlin ve Viyana atölyelerinde üretilmi? Alman porselenleri, koleksiyonun de?erli parçalar? aras?nda yer almaktad?r.
    Ziyaret Günleri: Pazartesi günü haricinde, Sal?-Çar?amba-Per?embe-Cuma 10.00-18.00, Cumartesi-Pazar: 11.00-18.00 saatleri aras?nda ziyarete aç?k.
    Ücret: Tam: 4.000.000 TL. Ö?renci: 1.000.000 TL. (?ndirim; Ö?renciler, Sabanc? Üniversitesi Mensuplar?, 60 Ya? Üzeri Ziyaretçiler için geçerlidir.)
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Şehir Müzesi

Telefon:0212 258 53 44
    Adres: Barbaros Bulvarı Yıldız / Beşiktaş
    Osmanlı İmparatorluğunun dördüncü büyük sarayı olan Yıldız Sarayı`nın Güzel Sanatlar binasında 1988 yılından beri hizmet vermektedir.
    Müzenin kuruluş tarihi 1939 yılına kadar inmektedir. Beyazıt’taki Belediye Kütüphanesi’nde açılan müze, 1945 yılından sonra Saraçhane`de bulunan Gazanfer ağa medresesinde Belediye Müzesi adı ile hizmet vermeyi sürdürmüştür.
    1988’de Yıldız Sarayı’na taşınan ve Şehir Müzesi adıyla yeniden hizmete açılan müze, sergileme alanı olarak düzenlenen, iki katlı uzun salondan oluşmaktadır. İstanbul kenti için önemli bir müze niteliğini taşıyan Şehir müzesinin koleksiyonunda genellikle 18 ve 19 ncu yüzyıla tarihlendirilen etnografik ve tarihsel nitelikteki eserler bulunmaktadır.
    Osmanlı dönemi İstanbul’unun sosyal hayatını yansıtan bu eserler, tablolar, yazı-resimler ve hat levhaları, kumaşlar, Yıldız ve eser-i İstanbul damgalı porselenler, çeşitli cam eserler, yazı (hat) malzemeleri, tarikat eşya ve alemleri, mutfak eşyaları, kahve takımları, buhurdanlar, sahanlar, takılar, mahfazalar, ölçek, terazi ve ağırlıklar, mühürler, cilt kalıpları, keramik ve çiniler, Tophane lüleciliği ürünleri vb. objelerden oluşmaktadır.
    Müzede tabloları sergilenen ressamlar Civanyan, Şevket Dağ, Henri Malla, Prieur Bardin, Mesrur İzzet, şerif Ferid, Halil Paşa, Sami Boyar, Ziya Keseroğlu, H.Vecih Bereketoğlu, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Kemal Zeren, Zeki Kocamemi, Ferruh Başağa, Elif Naci, Hamit Görele, Hakkı Anlı, Şefik Bursalı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mustafa Nuri ve Haşmet Akal’dır.
    Eserleri sergilenmekte olan hattatlar ise şunlardır : Mustafa İzzet, Sultan Abdülmecid, Mehmed Raşid, Sami Efendi, Mehmed İzzet, Hamit Aytaç, İsmail Hakkı Altunbezer, Şefik, Mahmud Celaleddin.
    Sergilenen diğer önemli eserler arasında II.Mehmed, II.Osman, 1.Mahmud tuğralı fermanlar, Tophane lüleleri, tarikat eşyaları, İstanbul’un değişik esnaf gruplarına aşt aletler, alemler,şerbet tasları ve güğümleri, 18-19. yüzyıl porselenleri ve üzerlerindeki resimler ile dikkati çeken eser-i İstanbul damgalı porselenler de bulunmaktadır.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazar ve Pazartesi günleri dışında her gün 09.30 - 16.30 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Tanzimat Müzesi

E-mail:
    ?lçe: Sirkeci
    Adres: Gülhane Park?, Sirkeci
    1952 y?l?nda Ihlamur Kasr?`nda aç?lm?? olan müze, 1969 y?l?nda Y?ld?z Park? içinde bulunan Çad?r Kö?kü`ne, 1983 y?l?nda ise Tanzimat Ferman?`n?n okundu?u Gülhane Park? içindeki binas?na ta??nm??t?r. Müzede 1839 - 1876 y?llar? aras?ndaki Bat?l?la?ma hareketlerine ait belge ve e?yalar sergilenmektedir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 9.00 - 17.00 saatleri aras?nda aç?kt?r.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:17 pm

Tekfur Sarayı

İlçe: Topkapı
    Adres: Şişhane Caddesi Edirnekapı
    İstanbul`un Edirnekapı ile Haliç arasındaki kara surlarına bitişik olarak inşa edilmiştir. Araştırmalara göre, 13. yüzyıla ait olduğu belirtilir. Bizans’tan günümüze ulaşabilen yegane saray olması ve Bizans’ın sivil mimari tarzını yansıtması nedeniyle, sadece İstanbul için değil, dünya sanat tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Saray’ın kaç yılında ve kim tarafından yaptırıldığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat etrafındaki kalıntılarından anlaşılmaktadır ki, bugün Tekfur Sarayı olarak isimlendirdiğimiz yapı müstakil bir saray değil, daha büyük bir sarayın kısımlarından biridir.
    Günümüzde Tekfur Sarayı üç katlı ve çatısız bir haldedir. 16. yüzyılda üzeri çatıyla kaplı olan bu sarayın, 17. yüzyılın sonlarına gelindiğinde çatısı yok olmuştur. 1453 tarihinde, İstanbul`un fethinden sonra çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. 1955-1970 yılları arasında onarım görmüştür. Tekfur Sarayı Bizans Döneminden zamanımıza gelen tek örnektir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün gezilebilir.
    Giriş Ücreti: Tam: 1.000.000 TL. indirimli: 500.000 TL.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Topkapı Sarayı Müzesi

Telefon:0212 512 04 80
    Fax: 0212 522 44 22
    İlçe: Sultanahmet
    Adres: Sultanahmet Meydanı Sultanahmet
    Topkapı Sarayı’nın yapımına hangi yılda başlandığı tam olarak bilinmemekle birlikte, 1460’lı yılların içerisinde olduğuna dair birçok kaynak vardır. Topkapı Sarayı belirli bir plana göre bir kerede inşa edilmiş ve bitirilmiş bir yapı değildir. Canlı bir organizma gibi sürekli büyümüş ve değişmiştir. Bu değişim; ya ihtiyaçtan ötürü yeni binaların eklenmesi ile ya da yangın ve diğer nedenlerle tahrip olan eskilerin yerine yeni binaların yapılması biçiminde olmuştur. Hatta Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırarak Topkapı Sarayı’nı tamamen terkeden Sultan Abdülmecid zamanında bile Mecidiye Köşkü yaptırılmıştır.
    Sarayda padişahların ikameti için yapılmış köşklerle Harem dairesi dışında, sarayı muhafaza eden askerler için koğuşlar, saray sakinleri çok büyük bir mutfak, saray çalışanlarının barınacağı yatakhaneler, Divan toplantılarının yapıldığı Kubbealtı, Hz. Peygamber ve Halifelere ait eşyaların saklandığı Hırka-i Saadet Dairesi, Gülhane Hastenesi, Sultan III. Ahmed Kütüphanesi, Enderun Mektebi, Hazine Dairesi, padişahın atları için bir ahır, bir dönem silah deposu olarak da kullanılan Aya İrini Kilisesi gibi bir çok yapı yer alır.
    Topkapı Sarayı 19. yy’ın ortalarına doğru terkedilmiş ve devletin merkezi olma işlevini yitirmiştir. Bundan sonra bakımsızlıktan ötürü tahrip olmaya başlamış ve hatta 1870 yılında dış bahçesinden demiryolu bile geçirilmiştir. Saray 1924 yılında müzeye dönüştürülmüştür.
    Günümüzde Hazine Dairesi binasında saray koleksiyonuna ait silahlar sergilenmektedir. Bu silahlar 7.-20. yüzyıllar arasına aittir. Sarayın Hasahır’ında ise saraya ait at koşum takımları ve saltanat arabaları sergilenmektedir. Sarayda kullanılan seramik, porselen, cam ve metal mutfak eşyaları sarayın mutfaklarında ziyaretçilere açıktır. Hırka-i Saadet dairesinde Kutsal Emanetler olarak bilinen Peygamber ile bazı Halifelere ait eşyalar bulunmaktadır. Fatih Köşkü’nde ise Osmanlı hazinesi teşhir edilmektedir. Sergilenen parçalar arasında Kaşıkçı Elması, Topkapı Hançeri ve 4 taht en önemlileridir.
    Padişahlara ait günlük ve tören elbiseleri de Seferli Koğuşu’nda ziyarete açılmıştır. Ayrıca Harem ile padişahlara ait köşkler de müzenin görülmesi gereken diğer kısımlarıdır.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
    Giriş Ücreti: Tam: 5.000.000.-TL., Öğrenci: Ücretsiz
    Topkapı Sarayı Harem: Tam: 5.000.000.-TL., Öğrenci: Ücretsiz
    Topkapı Sarayı Hazine Dairesi: Tam: 5.000.000.-TL., Öğrenci: Ücretsiz
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi

Telefon:0212 527 58 51
    İlçe: Beyazıt
    Adres: Beyazıt Meydanı 34490, Beyazıt
    Beyazıt Meydanı’ndaki Beyazıt Medresesi`dir. Müze ilk olarak 1968 yılında Sultan Selim Medresesi’nde Türk Yazı Sanatları Müzesi ismiyle açılmış, bugünkü binasına ise 1984’te taşınmıştır.
    Birçok ünlü hattata ve hattat padişahlara ait hatlar, levhalar, tuğralar ve Kur’anlar türlerine göre tasnif edilmiş olarak medresenin küçük odalarında sergilenmektedir.
    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazar ve Pazartesi günleri haricinde her gün 08.30-12.00 ve 13.00-16.30 saatleri arasında gezilebilir.
    Ücret: Tam: 1.000.000.-TL., Öğrenci: Ücretsiz
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Telefon:0212 518 18 05
    Fax: 0212 518 18 07
    İlçe: Sultanahmet
    Web:
    Adres: İbrahim Paşa Sarayı, At Meydanı, Sultanahmet
    Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. 19. yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan`ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914`de "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır. Cumhuriyet`in ilanından sonra ise "Türk ve İslâm Eserleri Müzesi" adını almıştır.
    Müze, Süleymaniye imaret binasından 1983 yılında, bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı`na taşınmıştır. 16. yüzyıl Osmanlı sivil mimarî örneklerinin en önemlilerinden olan İbrahim Paşa Sarayı, Roma Dönemine uzanan tarihî hipodromun kademeleri üzerinde yükselir. Kesin yapılış tarihi ve nedeni bilinmeyen bu bina, 1520`de Kanuni Sultan Süleyman tarafından kendisine 13 yıl sadrazamlık yapacak olan İbrahim Paşa`ya hediye edilmiştir.
    Tarihlerin Topkapı Sarayı`ndan daha büyük ve görkemli olduğunu yazdığı İbrahim Paşa Sarayı, pek çok düğün, şenlik ve kutlamanın yanı sıra, karışık dönemler ve isyanlara da sahne olmuş, İbrahim Paşa`nın 1536`da öldürülmesinden sonra da aynı adla anılmış, başka sadrazamlarca da kullanılmış, kışla, elçilik sarayı, defterhane, mehterhane, dikimevi ve cezaevi gibi işlevler yüklenmiştir.
    Dört büyük iç avlu çevresinde yer alan saray, çoğu ahşap olan Osmanlı sivil yapılarının aksine, taştan yapılmış olması nedeniyle, yüzyılımıza tümüyle ulaşabilmiştir ve 1966-1983 yılları arasında onarılarak, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi`nin yeni binası olarak bir anlamda yeniden doğmuştur. Bugün müze olarak kullanılan bölüm, sarayın tüm Osmanlı minyatürlerinde ve Batılı sanatçıların gravür ve tablolarında karşımıza çıkan büyük merasim salonu ve onu çevreleyen bölüm ile 2. avlusudur.
    Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Jüri Özel Ödülü`nü, 1985 yılında da Avrupa Konseyi-Unesco tarafından çocuklara kültür mirasını sevdirme konusundaki çalışmalarından ötürü verilen ödülü almıştır.
    Konusunda dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, kırk bin eseri aşan koleksiyonu ile, İslâm sanatının hemen her döneminden ve her türünden seçkin eserlere sahiptir.
    Halı Bölümü
    Halı sanatının dünyadaki en zengin koleksiyonunu oluşturan halı bölümü ayrı bir önem taşımış ve müzenin uzun yıllar bir "Halı Müzesi" olarak ünlenmesine neden olmuştur. Müze, yalnızca Türkiye`nin değil, dünyanın en zengin halı koleksiyonuna sahiptir. Ender Selçuklu halılarının yanı sıra, 15. yüzyıla ait seccade ve hayvan figürlü halılar, 15.-17. yüzyıllar arasında Anadolu`da üretilen ve Batı`da "Holbein Halısı" olarak anılan geometrik desenli ya da kûfî yazıdan esinlenen halılar bu bölümün en değerli parçalarını oluşturur.
    İran ve Kafkas halıları, ünlü Uşak ve saray halı örnekleriyle zenginleşen Türk ve İslâm Eserleri Müzesi halı koleksiyonu bugün dünyada halı sanatı üzerine ciddi bir inceleme yapmak isteyenlerin başvurmaları gereken bir kaynaktır.
    El Yazmaları ve Hat Sanatı Bölümü
    7. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi yazma koleksiyonunun büyük bir bölümünü oluşturan Kur`an-ı Kerim`ler Müslümanlık`ın yayıldığı geniş coğrafi bölgelerden gelmektedir.
    Emevî, Abbasî, Mısır ve Suriye Tulunoğulları, Fatımî, Eyyubî, Memlûk, Moğol, Türkmen, Selçuk, Timurî, Safavî, Kaçar ve Anadolu Beylikleri ile Osmanlı hat sanatının yaratılarının bir arada izlenebildiği ender koleksiyonlardandır.
    Elyazmaları arasında, Kur`an`ların dışında, çeşitli konularda yazılmış (bazıları resimli) kitaplar, gerek konuları, gerek yazı stilleri, gerek ciltleri bakımından ilgi çekicidir.
    Osmanlı sultanlarının tuğralarını taşıyan fermanlar, beratlar, herbiri bir sanat eseri niteliğindeki tuğralar, Türk ve İran minyatürlü yazmaları, divanlar Türk ve İslâm Eserleri Müzesi`ni, bu alanda da, dünyanın önemli müzelerinden biri durumuna getirmektedir.
    Ahşap Eserler Bölümü
    Bu koleksiyonun en önemli parçalarını 9.-10. yüzyıl Anadolu ahşap sanatının örnekleri oluşturmaktadır.
    Anadolu Selçukluları ve Beylikler Döneminden kalan ender parçaların yanı sıra, Osmanlı Döneminin sedef, fildişi, bağa işlemeli ahşap eserleri, kakma sanatının eşsiz örnekleri, Kur`an cüzü muhafazaları, rahleler, çekmeceler bu zengin koleksiyonun ilgi çekici parçalarıdır.
    Taş Sanatı Bölümü
    Emevî, Abbasî, Memlûk, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait, kimi motifli kimi figürlü, ama hemen hepsi yazılı taş eserler Türk ve İslâm Eserleri Müzesi`nde bir araya getirilmiştir. Selçuklu Dönemi taş sanatının ender ve seçkin örnekleri, av sahneleriyle, sphenks, griphon, ejder gibi masal yaratıklarının yer aldığı figürlü mezar taşları, kûfî yazılı erken dönem taş eserler, Osmanlı hat sanatının bir uzantısı olan değişik üsluplarda yazılmış kitabeler gerek nitelik, gerek nicelik açısından önemlidir.
    Keramik ve Cam Bölümü
    1908-14 yılları arasında yapılan kazılarda bulunmuş keramik eserlerin ağır bastığı bu koleksiyonda Samarra, Rakka, Tel Halep, Keşan kaynaklı olanlar başta gelmektedir.
    Böylece Erken-İslâm Dönemi keramik sanatının aşamalarını Türk ve İslâm Eserleri Müzesi koleksiyonunda izlemek mümkündür. Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemine ait, mozaik, mihrap ve duvar çinisi örnekleri ile Konya Kılıçaslan Sarayı alçı süslemeleri koleksiyonun bir başka önemli bölümünü oluşturmaktadır. Osmanlı çini ve keramik sanatı örnekleri, yakın dönem Kütahya ve Çanakkale seramikleri ile noktalanmaktadır.
    Cam koleksiyonu ise, 9. yüzyıl İslâm cam sanatı örnekleriyle başlayıp, 15. yüzyıl Memlûk kandillerini, Osmanlı Dönemi cam sanatı örneklerini kapsamaktadır.
    Maden Sanatı Bölümü
    Büyük Selçuklu İmparatorluğu dönemine ait, tarihli ender örnekler Anadolu Selçuklu döneminden havan, buhurdan, ibrik, ayna, dirhemlerle başlayan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Maden Sanatı Koleksiyonu, Cizre Ulu Camii kapı tokmakları ve İslâm maden sanatı alanında önemli bir yeri olan burç ve gezegen sembolleriyle bezeli figürlü 14. yüzyıl şamdanlarıyla önemli bir koleksiyon oluşturmaktadır.
    16. yüzyıldan başlayıp, 19. yüzyıla ulaşan Osmanlı maden sanatı örnekleri arasında ise gümüş, pirinç, tombak, murassa (değerli taşlarla süslü) sorguç, kandil, gülabdan, buhurdan, leğen ve ibrikler yer almaktadır.
    Etnografya Bölümü
    Uzun yıllar boyunca toplanan etnografik parçalar, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi`nin

İbrahim Paşa Sarayı`na nakliyle sergilenme olanağını bulmuştur.
    Müzenin en genç bölümü olan bu koleksiyonda, Anadolu`nun çeşitli bölgelerinden toplanmış halı-kilim tezgâhları, dokumalar, yün boyama teknikleri, halk dokuma ve işleme sanatı örnekleri, yöresel zenginlikleri içinde kostümler, ev eşyaları, el sanatları, el sanatı aygıtları, göçer çadırları kendilerine özgü mekânlar içinde sergilenmektedir.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi hariç 09.00 - 17.00 saatleri arasında.
    Giriş Ücreti: Tam: 4 YTL. İndirimli: 2 YTL.
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) Perş. Ocak 21, 2010 5:18 pm

Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği

Adres: Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi, Beşiktaş
    Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye Yazarlar Sendikası`nca (TYS) kurulan TYS Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği, Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi’nde açıldı. TYS Edebiyat Müzesi ve Belgeliği, belgelik ve kitaplık olarak iki bölüm. Belgelik bölümünde, sanatçıların belge değeri taşıyan yapıtları,mektup ve çalışmaları, bilgisayara yüklenmiş fotoğrafları ve yapıtları; kitaplık bölümünde araştırma kitapları, ansiklopedi, sözlük, antoloji ve derlemeler, yazarlar üzerine tezler, eleştiri ve deneme kitapları var. Ayrıca özel imzalı bazı kitaplar ve dergiler de bulunuyor.

Forum Saati Cuma Kas. 22, 2024 10:50 am