|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !


Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...


Join the forum, it's quick and easy

|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !


Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...

|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş
Design By Sahirâne Design ©️
Tıkla Beğen
Erzurum

    Bilgisayarların ve İnternetin Tarihçesi

    PisLiCk
    PisLiCk
    Bay Özel Misafir
    Bay Özel Misafir


    Uyarı Seviyesi Uyarı Seviyesi : Uyarı Yok !
    Cinsiyetim Cinsiyetim : Erkek
    Kayıt Tarihim Kayıt Tarihim : 17/01/10
    Yaşım Yaşım : 28
    MemLeketim MemLeketim : KasıMPaşa
    Mesaj Sayım Mesaj Sayım : 536

    Bilgisayarların ve İnternetin Tarihçesi Empty Bilgisayarların ve İnternetin Tarihçesi

    Mesaj tarafından PisLiCk Paz Ocak 17, 2010 5:07 pm

    Insanoglunun ilk zamanlarinda ihtiyaçlari basit ve azdi. Zaman geçtikçe nüfusun artmasi ihtiyaçlarinda artmasina sebep olmustur. Insan akilli bir varlik oldugundan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ihtiyaçlarini karsilamak için degisik aletler ve araçlar üretmistir. Insanoglu ilk hesap islerini parmak hesabi ile ve parmak hesabinin yeterli olmadigi yerlerde de çakil taslarini kullanarak yapmistir. Ihtiyaçlarinin artmasi insanoglunu degisik aygitlar icat etmeye mecbur kilmistir. Imalat tabanina dayali olan ekonomimiz ; günümüzde[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] enformasyon tabanli olarak degismektedir. Teknolojik gelismelerin enformasyon akisini otomatiklestirmesi çok büyük ölçüde artan bilgi olusumunu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]dagilimini ve saklanmasini mümkün kilmaktadir. Sirketlerin piyasada kalici olabilmeleri için üretimlerini arttirip[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]maliyetlerini azaltmaya çalismalari[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] otomasyonun çok büyük bir hizla gelismesine neden olmaktadir. Günümüz ofislerinde gerçeklesen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] elle yapilan çalismalardan bilgisayarli sistemlere geçis devriminin kökleri 17. yüzyila dayanmaktadir.

    Insan bir an durup[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu degisimi düsünürse[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilgisayar gelisiminin hayret verici bir gerçege dayandigini görür. Çünkü televizyon[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dergi ve gazetelerdeki bilgisayar endüstrisi bu alanin teknolojik degismeler ve kisiler tarafindan yönlendirildigi anlasilir. Birkaç girisimci tarafindan istifade edilen fikirler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] binlerce insan tarafindan ortaya atilip gelistirilmektedir. Bu denemelerin bazilari büyük bir basari[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bazilari basarisizlikla sonuçlansa bile arastirmalar durmadan devam etmektedir. Her gelisme bir sonrakinin insa edilebilmesi için gerekli olan bina tasini olusturmaktadir.

    ABACUS : Hesap islemleri için kullanilan aygitlari Bilgisayarin ilk temelleri olarak kabul edersek Abacus Ilk bilgisayardir denilebilir. Bu hesaplayicinin M.Ö 1000 yillarinda Çinliler tarafindan kullanildigi kabul edilmistir. Günümüzde ilk ögretimde sayi saymayi ve basit matematiksel islemleri ögrenmek içinde kullanilan bu aygit teller üzerine dizili boncuklardan meydana gelmektedir.

    PASCALLINE : Hesap makinesi sayilabilecek ilk ciddi icat Fransiz matematikçi Blaise Pascal tarafindan gelistirilmistir. Babasi vergi dairesinde memur olarak çalisan Pascal On alti yasinda iken 1642 yilinda Pascalline adli hesap makinesini icat etmistir. Degisik sayida disleri olan çarklardan meydana gelen bu makine toplama ve çikarma islemleri yapabiliyordu.

    LEIBNIZ ÇARKI : Alman matematikçisi olan Gottfried Wilhelm Leibniz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] pascal ‘in 1642 yilinda hazirladigi hesaplayicinin fonksiyonlarini daha da arttirarak 1671 yilinda Leibniz Çarki adli aygiti icat etti. Bu aygit; toplama ve çikarma islemlerinin yani sira bölme[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çarpma ve karekök alma islemlerini de yapabiliyordu.

    FARK MAKINASI : Bu konuda ciddi çalismalari olan bir diger kiside Charles Babbage ‘dir. Babbage matematiksel islemlerin yani sira birçok islemleri de yapabilen bir makine yapmayi planliyordu. Ingiliz hükümetinin parasal destegini de alan Babbage uzun süren çalismalar sonunda Fark Makinesini 1830 yilinda icat etti. Babbage daha sonra Analitik Makine adi verdigi proje Üzerine çalismaya basladi. Bu makine buhar gücü kullanarak otomatik olarak çalistirilacak ve diger hesaplatici lardan daha fazla fonksiyona sahip olacakti. Babbage bu projeden istedigi neticeyi alamadan 1871 yilinda öldü. Babbage ‘nin ölümü ile proje yarim kaldi. Babbage analitik makine da mantiksal islem birimi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] veri depolama birimi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] giris çikis üniteleri kullanmayi planliyordu. Bu mantik günümüzdeki bilgisayar temel prensibi olmustur. Bu sebepten dolayi Babbage ‘ye bilgisayarin babasi denilmistir. Ada lovelace Analitik Makine prensibinde Babbage ile beraber çalismis[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve ona yardimci olmus. Ada Lovelace 1842 yilinda yazdigi notlarinda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Analitik Makinenin [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hazirlanacak programlar ile insanlar tarafindan çözümü bilinen problemlerin kolaylikla çözülebilecegini anlatmistir. Ada 36 yasinda ölümü ile ortada sadece notlarini birakmistir.

    IKILI SAYI DÜZENI : Günümüz bilgisayarlarinin temel mantigini olusturan ikili sayi sistemi George Boole tarafindan gelistirilmistir. Bu cebir prensibine göre sayilar ikili sayi sisteminde kullanilirlar. Yani bu sistemde 0 ve 1 sayisindan baska sayi yoktur. Bu sayi sistemine ikili sayi sistemi manasinda Binary sayilarda denir.

    MARK-I : Amerikali istatistikçi Herman[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Hollerith 1890 yili nufus sayimini delikli kart kullanarak gelistirdigi makineyi kullandi. Hollerith ‘in gelistirdigi bu makine J.M.Jaquard’in 1806 yilinda kullandigi kart sistemini kullaniyordu. Mark-i [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kartlari verilen kodlara göre delerek bilgiyi kaydediyor[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] delikli karttaki bilgiyi tekrar okuyabiliyor ve bu bilgiyi kullanabiliyordu. Gelistirilen makinenin daha öncekilere göre üstünlükleri vardi. Fakat arzu edilen hiz ve dogru sonuca ulasilamamisti. Mark- I insan müdahalesi ile islem gördügü için yari otomatik çalisiyordu.

    Mark -I ile delikli kartlara islenen seçim sonuçlari istenildigi kadar okunabildiginden seçim sonuçlarinin degisik parametrelere göre degerlendirilmesi yapilabiliyordu. Mark –I ile sayimin degerlendirme süresi dörtte bire düstü.

    Herman[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Hollerith makinesinde yaptigi degisikliklere üretime 1896 yilinda kurdugu “ Tabulating Machine Company “ adli bir sirket ile devem etti. Ileride bu firma baska bir firma ile birleserek IBM ismini aldi.

    Harward Üniversitesinden Howard H. Aiken tasarladigi ASCC projesi ile IBM firmasina gitti. Bu projeyi biraz daha genisletilerek 1944 yilinda MARK – I üretildi.

    Mark – I saniyede 5 islem yapabiliyordu. 18 m uzunlugunda ve 2[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]5 m yüksekliginde idi. Mark- I insan müdahalesi olmadan sürekli olarak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hazirlanan programi yürüten ilk bilgisayar idi. Bununla birlikte Mark – I elektronik bir bilgisayar degildi.

    ENIAC : Mark–I den kisa bir kisa sonra Pensilvanya Üniversite' sinde Jn Mauchly ile ENIAC ( Elektronik sayisal Hesaplayici ve Dogrulayici ) isimli sayisal elektronik bilgisayari 1946 yilinda tamamladi. Yapiminda 18[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]000 adet elektronik tüp kullanilan ENIAC; 150 kwatt gücünde idi ve 50 ton agirligiyla 167 m2 yer kapliyordu. Saniyede 5000 toplama islemi yapabiliyordu. Mark-I ‘den 1000 kat daha hizliydi. Eniac askeri amaçla üretildi ve top mermilerinin menzillerini hesaplamak için kullanildi.

    EDVAC : Ayni yillarda matematikçi Jn Von Neumenin görüsleri dogrultusunda EDVAC ( Elektronik Soyut Degisken Otomatik Bilgisayar ) adli yeni bir bilgisayar ürettiler. Bu bilgisayar ENIAC ‘dan on kez daha küçük ve yüz defa daha hizli çalisabiliyordu. Edvac[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] komutlarin diger veriler gibi bilgisayara disaridan girilmesini sagliyordu. Bu özellik programcilikta büyük kalayliklar saglamistir.

    UNIVAC : EDVAC ‘dan sonra 1951 yilinda UNIVAC isimli bilgisayar yapildi. UNIVAC [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ENIAC bilgisayarlarini yapan kisiler tarafindan gelistirildi. UNIVAC ilk defa manyetik teyp kullanarak verileri depolayan bilgisayar idi.

    IBM 700 SERISI : 1950 ‘den sonra vakum tüplerinin *** olarak kullanilmaya baslandigi dönemlerdir. Univac ve IBM 700 serisi vakum tüpler kullanilarak yapilan elektronik bilgisayarlardir. Vakum tüplerini çok enerji harcamasi [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] isinmasi bu bilgisayarin sürekli ariza yapmasina sebep oluyordu. Vakum tüplerin boyutlarinin da büyük olmasi baska bir sorundu. Bu yillarda program yazabilmek için kullanilan bilgisayar donaniminin çok iyi bilinmesi gerekiyordu. Program yazmak için makine dili kullaniliyordu.

    PHILCO TRANSAC S-200 IBM 1401 : 1947 yillarinda transistörün kullanimaya basladigi yillardir. Transistörler vakum tüplere göre az enerji harcayan [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] az yer kaplayan [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] fazla isinmayan elektronik devre elemanlaridir. Transistörlerin kullanilmaya baslanmasi bilgisayar dünyasina degisik bir renk katti. Philco Transac S-200 IBM 1401 [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] transistör kullanilarak üretilen ilk bilgisayarlardir.

    IBM 360 : 1960 ‘dan sonralar entegre devreler üretilmeye baslandi. Entegreler binlerce transistörü içerisinde bulunduran devre elemanlari idi. Entegrelerin kullanilmasi ; bilgisayarin boyutlarinin küçülmesinin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] maliyet azalmasina ve islem hizinin artmasina sebep oldu. Bu yillarda manyetik diskler üretildi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] entegrelerin kullanimi ile merkezi islem birimleri üretilmeye basladi. IBM 360 entegre devre elemanin kullanildigi ilk bilgisayarlardandir.

    INTEL 4004 MIKRO ISLEMCISI : 1970 ‘den sonra entegre devre teknolojisi hila gelisimine devam etti. Ve entegreler birlestirilerek chipler üretilmeye baslandi. Intel 4004 entegrelerin birlestirilmesiyle hizlanan ilk merkezi islem birimi sayilabilir.

    APPLE : 1977 yilinda piyasaya çikan apple iki üniversite ögrencisi tarafindan bir evin garajinda üretilmistir. Apple “de klavye ve monitör bulunmuyordu. Yani bu dönemden sonra artik kisisel bilgisayar dönemi baslamistir.

    IBM PC : Günümüzde de söz sahibi olan IBM firmasi ilk kisisel bilgisayarini 1981 yilinda piyasaya sürdü. Kisa bir zaman diliminde standart haline gelen IBM PC ‘lerin 4 yil sonunda bir milyoncusu satildi. Artik dünyanin her tarafinda IBM uyumlu bilgisayarlar üretilmeye baslandi. Üretimi uzak dogu ülkelerinde daha yaygin olarak yapildi. Yazilimlar da IBM PC uyumlu olarak yazilmaya baslandi.

    Bu dönemden günümüze kadar bilgisayar teknolojisi akil almaz bir hizla ilerledi. Ilk üretilen bilgisayarlarin kullanimi zordu. Fakat bilgisayarlarin donanimindaki gelismeye parelel olarak yazilim alanindaki gelismeler bilgisayarlari bütün insanlarin kullanabilecegi seviyeye gelmesine sebep oldu. Artik bilgisayar insan hayatini ayrilmaz ve vazgeçilmez bir parçasi oldu.

    KISA BİR BİLGİSAYAR TARİHİ...

    - 1949 yılında Jn von Neumann[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ENIAC projesinde gözlemci olarak çalışmış ve panel-fiş sisteminin bilgisayarın çalışması konusundaki yetersizliği belirtmiştir. ENIAC'ta iş yapmak için bellekte saklanan veriler üzerinde yapılacak olan işlemler operatörler tarafından sırayla makineye bildiriliyordu. Bu bildirim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] makinenin panelindeki çeşitli hücrelere sokulan fişler yardımıyla[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] devrelerin uygun bir biçimde kapanması esasına dayanıyordu. Bunun üzerine kendisinin geliştirmiş olduğu "bellekte saklı program" fikrini ortaya atmıştır. Bu ilkeye dayalı olarak üretilen ilk bilgisayar tasarımı EDVAC'(Electronic Discrete Variable Automatic Calculator) tır. Ancak bu tasarım 1952 yılına kadar başarıya ulaşamamıştır.
    - 1950'li yılların başlarına gelindiğinde seri halde bilgisayar üretimi çalışmaları hız kazandı. ENIAC'ı tasarlayan Eckert ve Mauchly (Eckert and Mauchly Computer Corporation) ticari olarak bilgisayar üretmek için şirket kurdular. Bunu IBM izledi. Piyasa için bilgisayar üretmek için organize olan bu iki firma işe lambalı bilgisayarlar ile başladı.
    - ENIAC'tan sonra benzer ilkelerle yapılan ilk bilgisayar UNIVAC-1 (Univesal Automatic Computer) olmuştur. ENIAC'ın tasarımcıları tarafından yapılan UNIVAC-1[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1951'de tamamlandı ve ABD Sayım Bürosuna satıldı. 1952 ve 1953'te üç[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1954 ve 1955'te yedi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1956'da onbeş ve 1958'de de bir adet üretildi ve satıldı. Buradan da anlaşılacağı gibi UNIVAC-1 ticari olarak üretilen ilk bilgisayardır. Ayrıca 1954'te General Electric'e satılan Univac[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iş dünyasına giren ilk bilgisayar olmuştur.
    - 1951 yılında ilk gerçek zamanlı bilgisayar olan Whirlwind geliştirildi.
    - Ticari bilgisayarların gelişmesiyle birlikte bilgisayar da yeni sektör olmaya başlamıştır. Sektörde çalışacak insan gücü yetiştirilmeye başlanmış ve bilgisayarlarla ilgili el ve kılavuz kitaplar da basılmaya başlamıştır. 1952'de Fred Gruenberger ilk bilgisayar ile ilgili bir el kitabı yazmıştır.
    - Yine 1952'de IBM ilk elektronik yüklü programlı bilgisayarı olan IBM 701'i üretmeye başlamıştır.
    - 1954 yılında Jn Backus tarafından FORTRAN (FORmula TRANslation) programlama dili geliştirilmiştir.
    - 1954'te bilgisayar üretiminde vakum tüpleri yerine silikon entegre devreler kullanılmaya başladı.
    - 1959 COBOL (COmmon Business Oriented Language) geliştirildi.
    - 1960'da ilk kez taşınabilir disketler kullanılmaya başladı.
    - 1964'te BASIC (Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Language) geliştirildi.
    - 1969'da Ken Thompson adında bir Bell Labs hacker'ı Unix'i icat etti. Thompson[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Multics adında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ITS ile aynı kökene sahip bir zaman paylaşımlı işletim sisteminin geliştirme çalışmalarında bulunuyordu. Multics[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] işletim sisteminin karmaşıklığını kullanıcılardan ve hatta çoğu programcıdan nasıl gizlenebileceğine dair bazı önemli fikirlerin denendiği platform olmuştur. Çalışmaların odaklandığı nokta[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Multics'i kullanmak (ve program yazmak!) işleminin çok daha basitleştirilmesi ve bu yol ile verimliliğin arttırılmasıydı. Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı.
    - 1969'da PASCAL programlama dili geliştirildi.
    - 1969'da Honeywell şirketi ilk kez ev ve ofislerde kullanılabilecek olan H316 adlı bilgisayarı üretti.
    - 1969'da IBM dünyanın ilk kişisel bilgisayarını geliştirme çalışmalarını başlattı. Bu bilgisayar SCAMP olarak adlandırıldı.
    - 1970'de birçok bilgisayar firması kendi sistemlerini piyasaya sürdü. Bunun yanı sıra farklı yazılım ve donanım üreticileri kendi geliştirmiş oldukları RAM[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yazıcı ve mikro işlemcileri piyasaya sürmüşlerdir.
    - 1971'de Intel[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ilk mikro işlemci olan Intel 4004' ü geliştirdi.
    - 1971'de Jn Blankenbaker ilk kişisel bilgisayar (PC) olan Kenbak-1'i geliştirdi.
    - 1971'de bir mikroçip üzerinde 15.000 transistör bulunan ilk mikro işlemci Texas Instruments tarafından geliştirildi.
    - 1972'de C programlama dili geliştirildi.
    - 1972'de UCLA Üniversitesi'nde ilk kez bilgisayarlar arası iletişim gerçekleştirildi.
    - 1973'te Xerox firasından Bob Metcalf ilk kez Ethernet sistemini geliştirdi.
    - 1974'de Intel[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] o tarihe kadar en çok kullanılan kişisel bilgisayar olan Intel 8080'i geliştirdi.
    - 1975 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak isimli iki arkadaş evlerinin garajında ilk kişisel bilgisayar tasarımlarına başlayıp Basic ve CP/M işletim sistemi ile çalışan Apple 1'i yaptılar.
    - 1975'de Bill Gates Microsoft'u kurdu.
    - 1975'de İlk bilgisayar mağazası California Santa Monica'da açıldı.
    - 1975'de Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple II'yi geliştirdiler.
    - 1977'de Apple bilgisayar kuruldu. (Apple Macintosh)
    - 1978'de ABD'de bilgisayar kullanımı 500.000 adede çıktı.
    - 1979'da matematiksel işlemler için kullanılacak yazılım olan VisiCalc geliştirildi.
    - 1979'da PC'ler tarafından en çok kullanılan kelime işlem programı Wordstar piyasaya sürüldü.
    - 1980'de Microsoft[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] UNIX işletim sisteminin lisansını alarak kendi XENIX işletim sistemini piyasaya sürmüştür.
    - 1980'de ABD'de kullanılan bilgisayar sayısı 1.000.000 yükseldi.
    - 1981'de Commodore firması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1 milyondan fazla satış yapan VIC-20 ev ve ofis bilgisayarını üretti.
    - 1981'de Adam Osborne ilk taşınabilir bilgisayarı geliştirdi. 1981 yılında piyasaya sürdüğü 11 kilo ağırlığındaki ilk taşınabilir bilgisayarla önemli bir ticari başarı elde eden Osborne'un adını taşıyan şirketi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aşırı ve disiplinsiz şekilde büyümesinin ardından 2 yıl sonra iflas etmişti. Osborne'un 1982'de ayda 10 binden fazla satan portatif dikiş makinesi büyüklüğündeki bilgisayarı o dönemde büyük beğeniyle karşılanmıştı.
    - 1986'da ABD'de bilgisayar kullanımı 30.000.000 ulaştı.
    - 1987'de Texas Instruments ilk Artificial Intelligence (Yapay Zeka) mikroçipini üretti.
    - 1989'da dünyada kullanılan bilgisayar sayısı 100.000.000'u aştı.
    - 1989'da Poqet firması MS-DOS ile çalışan ilk cep bilgisayarını tanıttı.
    - 1989'da bir bilgisayarın taşıması gereken tüm özellikleri barındıran ve pillerle çalışan notebook türü bilgisayarlar piyasaya sürüldü.
    - 1991'de ilk internet uygulaması gerçekleştirildi.
    - 1991'de 486SX bilgisayarları Intel tarafından piyasaya sürüldü.
    - 1991'de Bell Laboratories on-line bilgi hizmetleri vermeye başladı.
    - 1991 yılında Linus Torvalds adında bir Helsinki Üniversitesi öğrencisi Free Software Foundation'un araçlarını kullanarak 386 makinalarında çalışan serbest bir Unix çekirdeği geliştirmeye başladı. İlk ve çabuk başarılarının çektiği pek çok Internet hackerı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tam işlevli ve bütün kaynak kodları serbest ve yeniden dağıtılabilir bir Unix olan Linux'u geliştirmesine yardım etti.
    - 1992-3'de PDA (Personel Digital Assistant) türü bilgisayarlar üretilmeye başladı.
    - 1993'te Intel Pentium adlı işlemcileri üretmeye başladı. İlki 586 Mhz. Olarak belirlendi.
    - 1994'de ilk linux resmi sürümü olan Linux 1.0 çıktı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ama sadece tek işlemcili 386'lar için desteği vardı.
    BİLGİSAYAR TARİHİ İLK BİLGİSAYAR VE İNTERNET HAYAT HİKAYESİ
    Bilgisayar tarihçesine bir göz atarsak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilgisayar fikrinin çok eskilere dayanmadığını görürüz. Daha 1830′larda Charles Babbage (1792-1871) fark makinesini ve ardından analitik makineyi yapmasıyla hesaplama işlerinin elektro mekanik araçlara yaptırılması ve sonuçların elde edilmesi görüşü doğmuştu. Charles Babbage yaptığı bu makineler ile başarılı sonuçlar elde edememesine rağmen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilgisayarların temelinin onun tarafından atıldığı kabul edilmektedir.

    1850 yılında George Boole kendi adıyla anılan ve sadece 1 ve 0 rakamlarının kullanıldığı Boole Cebiri sistemini bularak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilgisayarların gelişimi üzerinde önemli rol oynamıştır.

    1890′da Herman Hollerith tarafından[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] delikli kartlarla bilgilerin yüklenebildiği ve bu bilgiler üzerinde toplama işlemlerinin yapılabildiği bir elektro mekanik araç geliştirdi. Bu hesaplayıcı ABD’nin 1890 nüfus sayımında başarılı biçimde kullanıldı.

    İlk analog bilgisayar 1931 yılında Vannevar Bush tarafından gerçekleştirildi. Buna karşılık[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ilk sayısal bilgisayarı George Stibiz 1939′da New York’taki Bell Laboratuvarında üretti. Stibiz ikili sistemi bu makinaya uygulayarak komplex sayılarla aritmetik işlemler yapılmasını sağladı.

    Bilgisayarlar konusunda en önemli ve hızlı gelişmelerin 2. Dünya Savaşından sonra başladığı görülüyor. Haward Aitken IBM ile işbirliği yapmak suretiyle 1944′de MARK I’i tamamladı. Bu bilgisayar küçük kapasiteli olmasına rağmen o günün koşullarında büyük bir başarı olarak kabul edildi. MARK I’e bilgiler delikli kartlarla veriliyor ve sonuçlar yine delikli kartlarla alınıyordu.

    Bir grup bilim adamı tarafından 1945′de ENIAC isimli bir bilgisayar yapıldı. ENIAC askeri amaçlar için geliştirildi. Radyo lambaları kullanılıyordu ve MARK I’e göre oranla oldukça hızlıydı. Bu bilgisayar ile elektronik bilgisayara geçiş başlamış ve mekanik donanım yerini elektronik devrelere bırakmıştır.

    Ticari amaçlarla kullanılabilen ve seri halde üretimi yapılan ilk bilgisayar UNIVAC I oldu. Bu bilgisayarın giriş-çıkış birimleri manyetik bant idi ve bir yazıcıya sahipti. Aynı yıllarda IBM 701 bilgisayarı piyasaya çıktı. Bu bilgisayarın vakum tüplü ve basit biçimde programlanabilen bir yapısı bulunuyordu. IBM firması 1958′den itibaren bilgisayarda vakum tüpleri yerine diot ve transistorları kullanmaya başladı. Buna bağlı olarak daha küçük[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hafif ve daha az ısınan bilgisayarlar pazarlandı. Ayrıca bilgi depolama ortamları olarak disk ve tamburlar kullanılmaya başlandı.

    1964 yılından itibaren transistorların yerini bütünleşik devrelerin alması bilgisayar alanındaki gelişmelere ivme kazandırmış; daha hızlı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] güvenilir ve maliyeti daha ucuz bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştır. 1970 yılından itibaren geniş çapta bütünleşik devrelerin kullanılmaya başlanmasının bilgisayar devrimine yeni boyutlar kattığı görülmüştür. Özellikle 1993 yılından itibaren geniş bellekli ve hızlı bilgisayarlar yanı sıra güçlü programlama dilleri ve işletim sistemlerinin ortaya çıktığı dikkatleri çekmektedir. Artık eski bilgisayarlarda kullanılan çekirdek bellek yerine daha ucuz manyetik iç bellekler kullanılmakta ve bilgisayar maliyetleri gün geçtikçe düşmektedir.
    İLK BİLGİSAYARLAR

    Bilgisayardan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] PC[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Kişisel Bilgisayar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] IBM-uyumlu bilgisayar diye söz edildiğini[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kimi zaman 386[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]486[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Pentium adlarıyla adlandırıldığını duymuş olmalısınız. Biraz daha ileri giderek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ISA[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] EISA[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] PCI bilgisayarlardan da söz edildiğine rastlamışsınızdır. Biraz daha teknik konulara meraklı olanlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] AT[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] XT[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Ps/2 gibi terimlere de aşina olmalılar.

    1980′lerden bu yana kişisel bilgisayarları ya ana kartının genel mimarisi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ya da ana işlemcinin modeline göre türlere ayırmak gelenek oldu. Şimdi PC dünyasına biraz daha yakından bakabiliriz:

    IBM-PC

    Bilgisayar çılgınlığını başlatan bu cihaz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1981 yılında piyasaya sürüldüğünde[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hangi tür mağazalarda satılabileceği bile belli değildi. İki adet 5.25 inçlik floppy disket sürücüsü olan IBM PC’nin sabit diski yoktu. Ana işlemcisi Intel 8086 idi; beş adet kart yuvası vardı. Bir süre sonra IBM bu modele sabit disk koydu; ama RAM çipi denilen bilgisayarın hafızasını oluşturan çipi alakartla birleşik olduğu için arttırılması mümkün değildi. Elinizde böyle bir antika bilgisayar varsa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yenilemek güncelleştirmekten vazgeçin; olduğu gibi saklayın. Bir süre sonra antikacılara ya da bilgisayar-teknoloji müzelerine satabilirsiniz.

    IBM XT

    IBM firmasının 10 megabyte sabit disk koyduğu ilk kişisel bilgisayarı olan XT’nin CPU’su da ilk PC’ye göre daha hızlı Intel 8088′di. Kart yuvası sayısı 8′e çıkartılmıştı. 8-bit tabir edilen standartta kart kabul eden bu bilgisayarın da bugün layık olduğu tek yer müze!

    IBM AT

    1985′te piyasaya sürülen ve bugünkü şekliyle PC’nin gerçek büyükannesi olan AT[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Intel 80286 CPU üzerine inşa edilmişti. Orijinal PC’ye göre beş kere daha hızlıydı ve 16-bit standardında kart kabul ediyordu. IBM firması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu bilgisayarla[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ISA denen ana kart mimarisini bütün endüstrinin yararlanabileceği şekilde kullanıma açtı. ISA bütün bilgisayar endüstrisi için standart mimari anl***** geliyordu; nitekim öyle de oldu. Bir anda yüzlerce şirket[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] AT ile uyumlu cihazlar imal etmeye başladı. Modemlerin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tarayıcı ve diğer harici cihazların bilgisayara bağlanmasında kullanılan ara-birim kartlarının bir anda mağazaları doldurması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu standardın gerçekten bütün endüstri tarafından kabul edilmesiyle mümkün oldu. Ancak AT bilgisayarların ana kart hızı bugünkülere oranla son derece düşük olduğu için böyle bir bilgisayarın yeni kartlarla güncelleştirilmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yeni kartlara verilecek paranın çöpe atılması olur. IBM-AT bilgisayarın ana kart büyüklüğü[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] günümüzdeki modern kartlarla aynı olduğuna göre[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kasasının boş kutu olarak değerlendirilip[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] içindeki herşeyi değiştirmek mümkündür. Ancak orijinal AT’nin güç birimine ayırdığı yer çok küçük olduğu için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yenilemek için göstereceğiniz zahmet[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] boş kutu masrafından sağlayacağınız tasarrufa değmeyecektir.

    PCjr ve PS/2

    ISA standardının kabulü ile IBM dışındaki firmaların IBM-uyumlu denilen bilgisayar imalatı da hızlandı. IBM’in ilk AT bilgisayarları oldukça pahalı idi. Diğer firmaların IBM-uyumlu bilgisayarları ise çok daha ucuzdu. IBM[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1986 ve 1987 yıllarında çıkarttığı PCjr modeli ile diğer firmalara kaptırmaya başladığı ev-bilgisayarı pazarını geri almaya çalıştı. PS/2 ise[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] IBM başka firmalar tarafından benzerinin yapılmasına izin vermediği bir mimari ile yapılıyordu. IBM bu mimariye MCA (Micro Channel mimarisi) adını veriyordu. ISA’dan farklı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] günümüzdeki Tak-Çalıştır türü kartlar gibi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] MCA bilgisayarları için yapılacak kartların ayarlarının kullanıcı tarafından değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilgisayar tarafından otomatik yapılacak olmasıydı. Ne var ki[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu strateji tutmadı. PCjr[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çok az yetenekli oluşu; PS/2 ise herhangi bir mağazadan satın alınabilecek ISA kartları kabul etmediği ve MCA kartları diğerlerine oranla üç-dört kat daha pahalı olduğu için PS/2 bilgisayarları birkaç kişi ve firmanın antikaları arasında yer aldı. IBM[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonra fazla duyurmadan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] PS/2 bilgisayarların ISA modellerini de çıkarttı. Eğer böyle bir bilgisayara sahipseniz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] anakart yeri yeni anakartları alacağı ve güç birimine ayrılan köşe oldukça geniş olduğu için her şeyi yenilemek şartıyla[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] boş kutusu olarak kullanabilirsiniz. Ancak dökme-metal şasesi yüzünden yerinden kaldırması zor olan PS/2[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kullanıcıya hayatı bayağı zorlaştırabilir.

    386[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 486 ve PENTIUM

    Ve geldik günümüzün modern bilgisayarlarına. 1987′den itibaren Intel firması her iki yılda bir ana-işlem çipini daha hızlı ve daha çok işlem yapabilen modellerle geliştirmeye başladı. 486′yı 586 izledi. Bu sırada diğer firmalarda CPU üretmeye ve kendi çiplerine Intel-benzeri isimler vermeye başlamışlardı. Intel firması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] rakamdan oluşan marka ve mamul adlarının telif hakkını korumanın güç[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hatta imkansız olduğunu acı şekilde öğrenince[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 586 çipine “beş kelimesinin Latincesinden (Penta) türetme Pentium adını verdi. (Pentium adı o kadar tuttu ki[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Intel 686 ve 786 olması gereken çiplerine Pentium II ve Pentium III adını verdi.)İntel Ailesinin Gelişimi



    Intel firmasının 386 çipi ile geliştirdiği bilgi işlem yöntemi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha sonraki bütün çiplerinde aynen uygulanmıştır.Bir başka deyişle 486 ve Pentium çipleri sadece daha gelişmiş 386′dır. Bugün sadece “386-çipi” diye adlandırılan ISA mimarisinde inşa edilmiş bilgisayarlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hafıza ve sabit disk alanına göre modern işletim sistemlerinin bir sürümü ile çalışırlar. Bu tür bilgisayarlarda CPU[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] RAM ve Sabit Disk imkanlarına göre Windows 3.1[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Windows 3.11[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Windows 95…2000[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Windows NT işletim sistemini görebilirsiniz. “Açık sistem” veya GNU gurubu denilen işletim sistemleri (Linux gibi) 386-tipi bilgisayarlarda yeni Windows sürümlerine göre daha rahat çalışır.

    Intel 386 veya Intel 486 (ve bunların dengi olan AMD ve Cyrix çipleri) bulunan bilgisayarlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ISA ve bunun geliştirilmişi olan EISA mimariye sahiptir; yani çarşıdan alacağınız herhangi bir ara-birim kartını takabilirsiniz. Fakat Intel[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ISA’nın ve EISA’nın en büyük zorluğu olan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] takılan kartın ince ayarlarının kullanıcı tarafından yapılması zorunluluğunu ortadan kaldıran ve adına kısaca PCI dediği yeni bilgisayar mimarisi geliştirdi. PCI mimarisinin en büyük özelliği bu mimariye uygun kartlar katıldığında kartın bilgisayarla uyumlu hale getirilmesi için hiçbir ayarının yapılması zorunluluğu (ve çoğu zaman imkanı) olmamasıdır. Bu tür bir kartı ISA ve EISA bilgisayara takamazsınız[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ama PCI mimarisindeki ana kartlarda genellikle birkaç ISA[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hatta EISA kart yuvası bulunabilir.

    Çeşitli ana kart firmaları[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 386 çipinden CPU’yu takılıp çıkartılabilen tarzda yapıyorlar. Ayrıca 386-tipi ile bilgisayarın hafıza çiplerinin de değiştirilmesi ve artırılması mümkün hale geldi. Bu tür bir ana karta sahipseniz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] büyük bir ihtimalle bilgisayarınızın CPU[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] RAM ve benzeri birçok unsurunu yenileyebilirsiniz.
    Intel Firması 1968 yılında hafıza tüm devreleri yapmak üzere kuruldu. Üretecekleri bir hesap makinesi için CPU tüm devresi isteyen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hesap makinesi üreten bir firmanın talebi; ve yine üretecekleri bir terminal için yine özel bir tüm devre isteyen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] diğer bir firmanın isteklerini karşılamak için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Intel firması 4004 (1971) ve 8008 (1972) CPU’larını yapmıştır.

    Mikroişlemciler ve mikrobilgisayarların sınıflandırılmasında en temel bir ölçü[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mikroişlemcinin tümdevre-üzerinde işlem yaptığı en uzun verinin bit sayısı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yani kelime uzunluğudur (word length). 4-bit işlemci olan 4004 ve 8-bit işlemci olan 8008′den başlayarak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mikroişlemciler ve mikrobilgisayarlar için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 4-bit[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 8-bit[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 16-bit[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 32-bit[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 64-bit gibi veri uzunluk standartları doğmuştur.

    Intel[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu ilk müşterilerden başkasının[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 4004 ve 8008 tüm devrelerine ilgi göstereceklerini tahmin etmediği için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] üretim hattını düşük kapasitede tutmuştu. Fakat tahminlerinin aksine[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu tüm devrelere çok büyük bir ilgi oldu. Bunun sonucu ve aynı zamanda 8008′in 16K’lık hafıza limitini aşmak amacıyla[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Intel firması 1974 yılında genel-amaçlı 8080 CPU’sunu üretti. Birden bu tüm devreye büyük bir talep oldu ve kısa bir süre içinde 8080[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 8-bit mikroişlemci endüstri standardı oldu. Intel[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iki yıl sonra 1976′da[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gelişmiş bir 8080 işlemcisi olan 8085′i piyasaya sürdü.

    Intel 1978 yılında ilk 16-bit mikroişlemci olan 8086′yı üretti. 8086 daha önceki 8080/8085 ürününe bazı yönlerle benzemesine karşın[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iki işlemci ailesi birbiri ile uyumlu değildi. Bir yıl sonra 1979′da üretilen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 8086′nın 8-bit veri yoluna sahip sürümü olan 8088[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1981 yılında üretilen IBM PC mikrobilgisayarlarının ilk işlemcisi olmuştur. Kısa sürede endüstrinin 16-bit mikroişlemci standardı olan 8086/8088[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] günümüze kadar uzanan pek çok değişik ürünüyle [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] x86 ailesi diye adlandırılan mikroişlemci ailesinin çekirdeği (core) oldu.
    İNTERNET İN HAYAT HİKAYESİ

    İlk geniş alan ağı olan ARPANET 1960′lı yılların ortasında askeri amaçlarla ortaya çıktı. Nükleer bir savaş esnasında telefon hatlarının çoğunun tahrip olması durumunda bilgisayar iletişiminin sürdürülmesi amaçlanıyordu. Paul Baran[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Rand Corp. adına paket-anahtarlamalı ağ fikrini gelişdi. Paket anahtarlamalı ağlarda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] her mesaj küçük parçalara bölünür ve bu parçaların varış noktasına başarı ile ulaşıp orijinal mesajın oluşturulması sağlanır.

    1969 yılında DARPA (Defense Advanced Projects Agency) Amerika’da örnek bir paket anahtarlamalı ağ oluşturulması için bir proje başlattı. Bu ağın adı ARPANET’ dir. ARPANET[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] veri haberleşmesindeki tekniklerin öğrenilmesi amacı ile oluşturulmuştur. 1972[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ağların ağı ortaya çıkmaya başladı. 40 bilgisayardan oluşan bir ARPANET gösterisi yapıldı. 1975 yılında başarılı bir biçimde ARPANET işlevsel bir ağ konumunu aldı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] birçok organizasyon bu ağa katıldı.

    1983 yılında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Internetworking Working Group (INWG) TCP/IP’ye temel halini verdi. TCP/IP protokolleri de askeri standart olarak (MIL STD) uyarlanmıştır. Aynı yıllarda Internet terimi yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. TCP/IP protokolünün Unix işletim sistemine eklenmesinin ardından[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1984 yılında DNS (Domain Name System) tanıtılmıştır. DNS’ in tamamlanması 4 sene sürmüştür. 1985 yılında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] NSFNET süper bilgisayarlar arası TCP/IP tabanlı ağın oluşturulup çalıştırılması için kuruldu.

    eski ARPANET[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] MILNET ve daha küçük ARPANET (DDN: Defense Data Network) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. 1990 yılında ARPANET varlığını yitirmiştir.

    İnternet orijinal ARPANET’ den doğmuş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bağlantılı ağların dünya çapında bir koleksiyonudur. Bu ağlar değişik fiziksel ağlardan tek bir mantıksal ağa bağlantı için Internet protokolü (IP) kullanırlar.

    İnternet’i başlangıçta yoğun olarak akademik dünya kullanmakla beraber[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] son yıllarda Internet bilgi çağı toplumlarının her kesimi için vazgeçilmez bir araç olmuştur
    .

      Forum Saati Cuma Kas. 22, 2024 12:12 pm