|| Kopuk GençLik || Zamane GençLerin SanaL Mekanı ||

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !

Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...

Join the forum, it's quick and easy

OOOPS Bİ DAKKA KARDEŞ !

Şimdi Hacı Sen Bu Foruma Zati Üyeysen Sorun Yok,Giriş Yap.

Haa Yok Üye FeLan DeğiLim Üye oLupta Ne İşime Yarıyacak Diyorsan Oku;
Komedi,Arkadaşlık,İyi Vakit,Sanal Bi Aile Hatta Yetim ve Öksüz KardeşLerimize Sanal Ana ve Babada Oluruz Üye oL Yeter...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş
Design By Sahirâne Design ©️
Tıkla Beğen
Erzurum

Tüm Köpek Cinsleri - Ayrıntılı Bilgi - Temel Özellikleri - Kökenleri - Diğer Adları

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    Tüm Köpek Cinsleri - Ayrıntılı Bilgi - Temel Özellikleri - Kökenleri - Diğer Adları CouronnePatRoN
    PatRoN

Uyarı Seviyesi Uyarı Seviyesi : Uyarı Yok !
    Cinsiyetim Cinsiyetim : Erkek
    Kayıt Tarihim Kayıt Tarihim : 14/01/10
    Yaşım Yaşım : 34
    MemLeketim MemLeketim : Yarimin Yanı
    Mesaj Sayım Mesaj Sayım : 2732

yes Tüm Köpek Cinsleri - Ayrıntılı Bilgi - Temel Özellikleri - Kökenleri - Diğer Adları

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:38 am

Büyük İsveç Dağ Köpeği

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Temel Özellikleri

Gözleri çekici ve zeki bir izlenim verir. Sadık, cesur, zeki, akıllı ve çocuk dostudur.

Neler Yapar?
    Esas görevi çobanlık ve ahır bekçiliğidir. Ancak muhafız olarak ve küçük arabaları çekme işinde de çok başarılı biçimde kullanılmıştır.

Asla derin uyumayan, gece gündüz dikkatini koruyan en ufak bir seste sıçramaya hazır bir köpek olarak tanınır. İyi huylu, sabırlı ve kolay eğitilebilir olduğu için insana arkadaşlık eden köpek olarak da popüler olmuştur.

Ne var ki açık araziye alışkındır ve kent hayatına uyum sağlayamaz.

Kökeni
    Bu cins Ortaçağ'ın sonuna doğru, İsviçreli efendilerine savaşta eşlik eden bekçi ve saldırı köpeği olarak tanınmıştır.

Familya: çiftlik köpeği, mastiff (draft/cattle)
    Diğer Adları: Grosser Schweizer Sennenhund, Great Swiss Cattle Dog, Greater Swiss Mountain
    DogRengi: Siyah ve pas rengi ile birlikte beyaz ayaklar, göğüs, ağız ve burun, kuyruk, boyun (belki); bacaklarında siyah ve beyazla birlikte pas rengi
    Çıkış Yeri: İsviçre
    Çıkış Tarihi: çok eski zamanlar
    Orjinal İşlevi: Koruma, yük arabası çekici
    Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş
    Ortalama Ömür: 10-12 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 48-64/39-50 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 65-72/60-69 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    Tüm Köpek Cinsleri - Ayrıntılı Bilgi - Temel Özellikleri - Kökenleri - Diğer Adları CouronnePatRoN
    PatRoN

yes Geri: Tüm Köpek Cinsleri - Ayrıntılı Bilgi - Temel Özellikleri - Kökenleri - Diğer Adları

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:39 am

Boxer

Temel Özellikleri
    Boxer "en güzel çirkin köpek" olarak da tanımlanmıştır. çok iyi huylu ve sadık bir köpektir. Kin duymaz, çocuklarla arası iyidir. Kolay eğitilir.

Boxer uzun ömürlü bir köpek değildir. Genellikle 10 yaşına kadar yaşayamaz. Romatizmaya yakalanabilir. Bu nedenle yağmurlu havalarda yürüyüşe çıkarılmamalıdır. Dişleri sık sık veteriner bakımı gerektirir.

Neler Yapar?
    Boxer polis faaliyetlerinde, ayrıca bekçi köpeği, muhafız ve körler için rehber olarak kullanılır. Daha önemlisi sevimli ve canlı bir arkadaş olarak büyük değer taşır.

Hoşgörülü, oyuncu bir köpektir. Ancak yabancılara karşı kuşkucudur. Egzersizden hoşlanır, sık sık uzun yürüyüşlere çıkarılmalıdır.

Kökeni
    Resmi, ilk kez bir Flaman dokumasında yer almıştır. Fakat, bu sanatçının hayal gücünden de kaynaklanmış olabilir, çünkü boxer cinsi o dönemler henüz mevcut değildi. Bu cins 1850'de Münih'de Bullenbeisser Mastiff'i ile Bulldog'un çiftleştirilmesiyle geliştirildi. Bu cinslerin ilki, ayı avında kullanıldı; ikincisiyse, boğalarla dövüşmek için. Atalarının vahşi içgüdülerinin bu geçmişten kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bununla birlikte zeki köpek yetiştiriciler, hayvanın vahşi özelliklerini bir ölçüde gidermiş, köpeğin görünüşünü biraz yumuşatmışlardır. Bu cinsin vücut hatlarının ve karakterinin mükemmelliği, 1896'da tamamlanmış ve aynı yıl ilk boxer klubü kurulmuştur.

Boxer cinsi köpekler temel kökenleri ve karakteristik özellikleri aşağı yukarı aynı olmakla beraber kendi içlerinde birkaç cinse ayrılırlar. Bu farklılık en belirgin olarak tüy renklerinden gözlenebilir.

çizgili Boxer, temel rengi, Boxer'inkiyle aynıdır. Ancak, kaburgaları boyunca bütün vücudunu çevreleyen çizgileri vardır. Kişiliği ve diğer özellikleri aynıdır.

Kumral Boxer, Boxer ve çizgili Boxer'in kırmasını elde etme çabalarından doğmuştur. Yüzündeki siyah maske sadece burnunu örtmelidir, yoksa korkutucu bir görünüm verir. Kişiliği ve diğer özellikleri aynıdır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

yes Geri: Tüm Köpek Cinsleri - Ayrıntılı Bilgi - Temel Özellikleri - Kökenleri - Diğer Adları

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:39 am

Briard

Temel Özellikleri

Briard do---güs---tan kırsal, fakat duyarlı ve itaatkar bir köpektir. 1. Dünya Savaşı sırasında nöbetçi olarak kullanıldı çünkü işitme duyusu çok gelişmiştir. Nazik, iyi huylu ve uyumlu bir köpektir. Evin dışında yaşaması tercih edilir.

Neler Yapar?
    Bazı Briardlar geçmişten gelen çoban köpeği ve muhafızlık özelliklerini korumuşlardır., ama diğerleri, özellikle insana eşlik eden türleri yabancılarla ilişkilerinde çekingendirler.

Genelde, Briard çok güzel, sevimli ve iyi huylu bir köpektir. "Ona bir kez sevgi gösterirseniz, o size on katını gösterir." denilir.

Kökeni
    Yüzyıllardır bilinen bir cinstir (Charlemagne'nin Briardları vardı!). Ancak, 1863'te yapılan Paris Köpek şovu'ndan sonra popüler olmuştur. Bunun sebebi, bugün bilinen görünümünü Beauceron ile Barbet'in çiftleştirilmesinden sonra kazanmış olmasıdır.
    alıntıdır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:40 am

Brüksel Griffonu

Temel Özellikleri

Duygulu, canlı, meraklı, zeki, içe kapanıkdır. Evde uyuması gerekir. Bekçi veya koruma köpeği olabilir. Tüylerinin kırpılması gerekir.

Neler Yapar?

Fare avı ve evi korurken sürekli havlama özelliğiyle terrier mizacını açığa vuran, insana eşlik eden bir köpektir.

Kökeni
    1800?lerde Yorkshire, affenpinscher, minyatür schnauzer ve pug cinsi köpeklerin çiftleştirilmesiyle elde edildi.
    alıntıdır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:41 am

Bullmastiff

Temel Özellikleri

Yapısı güçlü, ama hantal olmayan bir köpektir. Neşeli, korkusuz, dengeli, itaatkar ve duyguludur. Ancak bu köpek enerjik bir efendinin emrinde olmalıdır.

Bullmastiff, yeterince egzersiz imkanı sağlandığında apartmanda da yaşayabilir. Ev içinde çok hareketli değildir ve küçük bir bahçe de ihtiyaçlarını karşılayabilir. Isı aşırılıklarına karşı hassastır.

Bu köpekler tembel olabileceklerinden düzenli egzersiz onları zinde tutacaktır. Kilo alma eğilimindedirler.

Kısa ve sert tüylerinin bakımı sadece haftalık fırçalama gerektirir. Büyük gövdesini taşıdığından tırnaklar düzenli kontrol edilmeli ve kısa tutulmalıdır.

Neler Yapar?
    Bullmastiff zaman zaman inatçı olsa da iyi huylu ancak dikkatli bir bekçidir. Kışkırtılmadığı sürece sakin, korkusuz ve koruyucudur. Nedensiz saldırmasa da davetsiz misafiri yere yıkar ve onu zarar vermeden orda tutar. Aynı zamanda çocuklara karşı töleranslıdır.

Bu köpekler insan sevgisine gereksinim duyar. Bullmastiff aşırı derecede güçlü bir köpektir ve onun için disiplinli ve güçlü bir sahip idealdir. Güvenlik açısından sıkı bir itaat eğitimi şarttır. En azından tasmayı çekmeden yürümesi öğretilmelidir. İnsanlar ve diğer köpeklerle çok iyi sosyalleştirildiğinden emin olunmalıdır.

Bullmastiff diğer köpeklere karşı saldırgan ve insanlara karşı mesafelidir. Yavruyken birlikte büyütülürse diğer ev hayvanları ile arası iyidir. Bullmastiff, Mastiff'den daha agresif bir ırktır. Horlama ve salya akıtma eğilimi olabilir. Yavrular erişkin oluncaya kadar biraz sakardır.

Bu köpekler ses tonuna karşı çok duyarlıdır. Zor bir ırk değildir ancak disiplinli bir sahibe ihtiyaç duyar. Bullmastiff asla bir yere kapatılmamalıdır.

Tarihçesi
    Bu ırk 19. yüzyılda Mastiff ile Bulldog melezlenerek elde edilmiştir. Bullmastiff büyük toprak sahiplerinin arazisindeki kaçak avcıları izlemek, bulmak ve zaptetmek amacıyla üretilmiştir. Sert ve tehdit edici olan bu köpeklere kaçak avcıları yakaladıklarında ısırmamaları öğretilirdi.

Bekçilerin bu köpeklere ihtiyaçları azaldıkça gece kamuflajına yardımcı olan koyu kaplan deseni rengin yerine sarımsı açık kahve olanlar popüler olmaya başladı.

Av sırasında koruyucu, ordu ve polis görevlerinde yardımcı ve Güney Afrika elmas şirketlerinde bekçi köpekliği yapmıştır. Günümüzün Bullmastiff'i güvenilir bir aile köpeği ve koruyucusudur. Avcı ve muhafız olarak çok değerlidir, ordu ve polis faaliyetlerinde yardımcı olur.

alıntıdır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:42 am

Bavyera Dağ Tazısı

Temel Özellikleri

Bavyera Dağ Tazısı, hafif ama kaslı bir köpektir. Canlı, cesur, av sırasında itaatkar, efendisine karşı çok duygulu. Evde uyuması gerekir. İyi huylu. Koklayarak iz sürer.

Neler Yapar?
    Bavyera’nın engebeli arazisine uygun olarak yetiştirilmiştir. İçgüdüleri gelişmiş, çevik bir köpektir. Yabani tavşanların izini sürmekte ve kuş avında kullanılır.

Kökeni
    Eski Bavyera tazısı ile Tyrolean tazısının çiftleştirilmesiyle geliştirilmiştir.

Familya: Koku avcısı, avı işaret eden köpek
    Diğer Adları: Bayerischer Gebirgsschweisshund, Bayerische
    Rengi: Koyu kızıl, sarı-toprak kırmızısı, açık parlak sarı ya da gri
    Çıkış Yeri: Almanya
    Çıkış Tarihi: 1900'ler
    Orjinal İşlevi: Yabani tavşan, kuş avı.
    Günümüzdeki İşlevi: Koklayarak iz sürer,yabani tavşan,kuş avı.
    Ortalama Ömür: 10-13 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 25-35/23-33 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 50-60/48-58 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:43 am

Beauceron

Temel Özellikleri

Beauceron'un sadece efendisine iyi davrandığı söylenir. Gerçekte, itaatkar, zeki ve kararlı cinsler yetiştirilmiştir. Bununla birlikte, atalarının saldırganlığı dikkate alındığında tam bir eğitim tavsiye edilir.

Aileye karşı kibar davranan Beauceron yabancılara karşı o kadar uysal değildir. Efendisinin sağlıklı olması gerekir, çünkü uzun yürüyüşlere ve koşuya ihtiyacı vardır. Bir avluda yaşaması iyi olur. Dobermanlar gibi açık alanlarda bekçi köpeği olarak kullanılır.

Neler Yapar?

Dobermanlar gibi açık alanlarda bekçi köpeği olarak kullanılır.

Kökeni

Kökeni 1869'a kadar uzanır. İsmini o yıl almış ve standartları da aynı yıl içinde belirlenmiştir. Kırsal hayata uyum sağlayabilen bir çoban köpeğidir. Sürüsünü savunurken cesur ve hırçındır. Onsekizinci yüzyılın sonuna doğru, güçlü ve kötü hava koşullarına dirençli bir cins haline getirilmiştir. İnsanlarla ilişkilerinde naziktir. Neredeyse sadece Fransa'da tanınır.

Beauceron kırmızı çoraplı olarak da bilinir, çünkü ayaklarının üzerinde kırmızı lekeler vardır.

Familya: çoban köpeği

Diğer Adları: Kırmızı çoraplı

Rengi: Siyah, gri, açık kahverengi ya da kızıl siyah, ayaklarda kırmızı lekeler

Çıkış Yeri: Fransa

Çıkış Tarihi: 1800'ler

Orjinal İşlevi: çiftlik köpeği, çoban köpeği, sürü koruma köpeği

Günümüzdeki İşlevi: Koruma, bekçi

Kilo Erkek/Kilo Dişi: 29-36/27-34 kg

Boy Erkek/Boy Dişi: 64-71/61-69 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:44 am

Belçika Groenendael

Temel Özellikleri

Cinslerin sürekli geliştirilmesi, Belçika Groenendael'in bir kişilik özelliği olan çekingenliğinin ortadan kaldırılmasını sağlamıştır. Bu köpeklerin büyük ---cög---unluğu zekidir ve bellekleri güçlüdür. İtaatkar, cesur ve ev içinde uysaldırlar.

Neler Yapar?
    çoban ve bekçi köpeği olarak kullanılır. Polis köpeği olarak da eğitilebilir.

Kökeni
    Belçika Groenendael yüzyıllar boyunca varolmuştur. Ancak, bizim Belçika Groenendael olarak bildiğimiz cins, 1891'de Belçika Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Reul tarafından yetiştirilmiştir. Prof. Reul başlıca üç tip tanımlamıştır. Uzun tüylü, kabarık tüylü ve kısa tüylü. Daha sonra uzun tüylü türün siyah, kısa tüylü türün açık kahverengi ve kömür karası, kabarık tüylü olan türünse kül grisi olması gerektiği saptandı.

Bütünüyle siyah ve uzun tüylü Belçika Groenendael ise Brüksel'in birkaç kilometre dışındaki Groenendael'de yaşayan Nicholas Rose tarafından geliştirildi

Familya: çoban köpeği, çiftlik köpeği
    Diğer Adları: Belçika Kurdu, Groenendael, Chien de Berger Belge, Belçika çoban Köpeği, Belçika Koyun Sürüsü Koruma Köpeği, Belgian Sheepdog
    Rengi: Siyah
    Çıkış Yeri: Belçika
    Orjinal İşlevi: çiftlik köpeği
    Günümüzdeki İşlevi: çoban köpeği yarışmaları, koruma
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-29/27-29 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 61-66/56-61 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:45 am

Belçika Malinois

Temel Özellikleri

Kırsal hayaya en iyi uyum sağlayan Belçika çoban köpeklerindendir. Sahibine bağlı, kolay eğitilebilir, enerjik, oyuncu ve zekidir.

Neler Yapar?
    Belçika Malinois sağlam bir köpektir, kötü hava şartlarına dirençlidir. Her türlü işe uyum sağlar. Her şeyden önce mükemmel bir çoban köpeğidir. Açık alanlarda iyi bir bekçi köpeği olarak da kendini kanıtlamıştır. Bu alanda belki Alman çoban Köpeği'nden bile daha enerjiktir.

Belçika Malinois, bekçi köpeği olarak kullanılmak istenirse, içgüdüsel saldırganlığının denetim altında tutulabilmesi için dikkatle eğitilmelidir.

Kuzenleri, Belçika çoban Köpeği ve Belçika Tervuren gibi Belçika Malinois de uzun yürüyüşelere ve bedenini koruyabilmesi için dikkatli bir beslenme rejimine ihtiyaç duyar.

Kökeni
    Belçika Malinois, Belçika Veterinerlik Fakültesi ve Huyghebaert Kardeşler tarafından 1891'de geliştirildi. Yetiştirilirken, Belçika'da bilinen tüm çoban köpeklerinden farklı olmasına dikkat edildi. Malines çoban köpeği olarak da bilinir.[/font]
    alıntıdır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:46 am

Bergamasco

Temel Özellikleri

Bergamasco, karakteri mükemmel bir köpektir. Saygılı, sadık, zeki, cezur ve çalışkandır; belleği güçlüdür. En basit hayat koşullarına kolayca uyum sağlar ve az besinle yetinebilir. Enerjik ve etkili bir efendisi varsa, doğal inatçılığının üstesinden gelinebilir.

Tüyleri kalın ve karmakarışıktır. Bu özellik onu yağmurdan ve soğuktan korur. Yılda iki kez yıkanması gerekli ve yeterlidir. Ancak yıkanırken, en güzel özelliği olan tüylerindeki düğümlerin bozulmamasına dikkat edilmelidir.

Neler Yapar?
    Yapısı ve karakteri mükemmel bir çoban köpeğidir. Sürüyü sever ve enerjik bir çoban köpeğidir. Her türlü haba koşuluna dayanır. Bunun yanısıra asgari bir eğitimle bekçi köpeği (özellikle fabrika ve işyerlerinde) ve muhafız olarak kullanılabilir.

Yangın, sel, deprem gibi dramatik olaylarda yardımcı olabilir. İnsana eşlik eden bir köpek olarak efendisine karşı takındığı yumuşak ve duygulu tutumla ayırt edilir. Ne var ki, apartman hayatına uyum sağlayamaz.

Kökeni İki yüzyıldan uzun bir süre önce Fenikeli tüccarlar, çok tüylü bazı çoban köpeklerini Avrupa'ya getirdiler. Bunlar önceleri, Maremma çoban Köpeği'nin yetiştiği Toskana'da, daha sonra Bergamasco'nun yetiştiği Kuzey İtalya'da toplandılar. Bu cins ismini Bergamasco bölgesinin vadilerinden akmıştır.

Fenikeli çoban köpekleri daha sonra Fransa ve İspanya'ya yayıldılar ve buralarda çok mükemmel cinsler haline geldiler.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:49 am

Bichon Frise

Temel Özellikleri

Cesur, canlı, vakur, zeki, duygulu ve iyi huyludur. Güçlü bir mizacı vardır. Sadece yüzündeki ve ayaklarındaki tüyler kırpılmalıdır.

Neler Yapar?
    Rönesans döneminde çok gözde bir köpekti. Goya?nın tablolarında ölümsüzleştirildi. Günümüzde de özellikle Avrupa ve Amerika?da tanınmış bir köpektir.

Kökeni
    1400'lerde Maltalı'dan türetilmiştir.

kürk ve çok sıkı olmayan kıvırcık dış kürkü ile çifte kürke sahip sevimli tüy yumağı bir köpektir. Bu tüyler allerjik değildir. Genellikle tamamen beyazdır; fakat gri yada kayısı rengi tüyler de kabul edilir. Yarışmalarda "poodle" kesimli ya da sadece yüz ve ayaklarda kesimin yapıldığı uzun tüylü köpek olarak sergilenebilir. Irkın tüy bakımı ona yuvarlak bir görüntü verecek şekilde yapılır. Ucu sivrileşmeyen orta uzunlukta bir yüze sahiptir. Alın çıkıntısı belli belirsiz göze çarpar. Dişler makas ısırışı ile kapanır. Yuvarlak ve koyu renkli gözleri, bol tüylü sarkık kulakları vardır. Boyun uzun ve göğüs gelişmiştir. Kuyruk sırtta kıvrık taşınır.

Karakteri
    Bichon, insanla olmaya bayılan en sevimli küçük köpek ırklarından birisidir. Bağımsız bir ruhu vardır. Zeki, sevgi dolu, cesur ve canlıdır. Bu göz alıcı kibar köpek nedensiz yere havlayan köpeklerden değildir. Yaşanması kolay kendinden emin hayat dolu bir doğası vardır. Eğitimi kolaydır. Mutlu olmak için insana ihtiyaçları vardır. Doğal olarak sosyal köpeklerdir ve ailenin bir parçası oldukları zaman gerçekten mutlu olurlar. Ayrıca diğer ev hayvanları ve köpeklerin de bulunduğu çocuklu ailelerde de mutlu olabilirler. Pek çok diğer küçük ırk köpek gibi tuvalet eğitimini almakta biraz zorlanabilirler. Bichon Frise, 1980'lerin en popüler kucak köpeklerinden biridir. Para için dikkatsizce üretilmesi nedeniyle ısırmaya eğilimli huysuz bireyler yetiştirilmiştir. Bir Bichon almak istediğinizde dikkatli bir üreticiden alınması tavsiye edilir.

Yaşam Ortamı

Bichon Frise yeterli egzersiz sağlandığı sürece mutlu bir şekilde apartmanda yaşayabilir. Evde çok hareketli olmadıklarından bahçesiz bir evde de mutlu olabilirler.

Egzersiz İhtiyacı

Bu aktif küçük köpekler oyun sırasında günlük egzersiz gereksinimlerinin çoğunu karşılayabilirler. Yine de açık alanda yürüyüş ve koşturmaktan da büyük keyif alırlar.

Bakımı

Bu ırk sık sık taranmalı ve ayda bir yıkanmalıdır. Yaklaşık her 4 haftada bir de profesyonel traş gereklidir. Göz ve kulak çevresi küt uçlu bir makasla kırpılmalı ve göz çevresi lekelenmeye karşı düzenli olarak temizlenmelidir. Bichon nerdeyse hiç tüy dökmez. Bu nedenle allerjik kişiler için uygun bir ırktır.

Kökeni

Bichon Frise ilk defa Barbet Su Spaniel'i ve Poodle melezi olarak 14. yüzyılda görüldü. Bichon, İspanyol tüccarlar tarafından Fransaya getirildi ve 16. yüzyılda Fransız sarayının maskotuna dönüştü. Popüler bir gösteri köpeğiydi. Bugün Bichon Frise temel olarak bir eşlik ve yarışma köpeğidir.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:51 am

Bloodhound

Temel Özellikleri

Bloodhound, uzun yüzü, sarkık kulakları ve kırışık derisi ile güçlü bir tazıdır. Yüzündeki sarkık deri Bloodhound'a mağrur, ama hüzünlü bir ifade verir. Yüzündeki kırışıklıkların koku partiküllerini burna kanalize ettiği söylenir.

Bloodhound yeterince egzersiz imkanı sağlandığında apartman dairesinde de yaşayabilir. Orta büyüklükte bir bahçe gereksinimlerini karşılayacaktır.

Bloodhound koşmaya bayılır ve bol egzersize gereksinimi vardır. Ancak ilginç bir koku yakalarsa sizi dinlemesini sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. Tam erişkin olmadan eklemlerine ekstra stres yükleyen egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Kısa tüyleri temiz ve bakımlı tutmak için tüm gereken haftalık fırçalamalardır. Kulakların içi sık sık kontrol edilip temizlenmelidir. Bloodhound'ların bazı insanlara hoş gelmeyen belirgin bir köpek kokusu vardır.

Neler Yapar?
    Bloodhound kibar, sabırlı, asil ve sevgi dolu bir köpektir. çocuklarla arası mükemmeldir. Tamamen iyi huylu bir arkadaştır. Bu köpekler çocukların üzerine tırmanmasına izin vererek öylece yerde yatabilir. Ancak köpeğe karşı adil olmak için çocukların bu sabırlı arkadaşı çok sıkıştırmamasını sağlamak gerekebilir.

Gençken oldukça enerjik ve bağımsızdır. Disiplinli ancak yumuşak bir eğitim gerekir. İnatçı olabilir. Bu ırkın sahipleri eğitim sırasında tecrübe ve bol sabıra ihtiyaç duyar. En önemlisi tutarlı olmaktır. Bu köpekler asık suratla neler elde edebileceklerini bildiklerinden bunu sonuna kadar kullanmak isteyebilirler. Fazla itaat beklenmemelidir.

Doğal olarak kibar hayvanlar olmalarına rağmen kendilerine has bir düşünme tarzları vardır. İtaat etmektense kendi başlarının dikine gitmeyi tercih ederler. Erkekler 1-2 yaşından önce olgunlaşmaz. Bu dönemde uygun yönlendirme ve kontrolle mükemmel bir köpeğe dönüşürler.

Bazı Bloodhound'lar çekingendir. Bu nedenle erken yaşta sosyalleştirme çok önemlidir. Nadiren saldırganlaşır. Bazen aynı cinsiyetteki köpeklerle kavga etme eğiliminde olsalar da insanları çok severler.

Bazıları eve sahipleri yokken kimseyi sokmaz. Bazısı ise iyi bekçi köpeğidir. Bloodhound'un uluma eğilimi vardır. Her yeri ve her şeyi koklama ve iz peşinde evden uzaklaşma gözlenebilir. Bu ırk bir haftalık izleri bile takip edebilme yeteneğine sahiptir. öylesine kararlıdır ki 100 mil boyunca izi takip ettiği olmuştur.

Bloodhound dünya çapında ünlü bir iz sürme köpeğidir. Bloodhound'un bulduğu izler mahkemelerde delil olarak kabul edilmektedir. çevresi çitlerle çevrili bir bahçede olmazsa ilginç bulduğu bir koku peşinden alıp başına gidebileceğinden sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Tarihçesi
    Bu ırk en az bin yıllıktır. Belçika'daki St. Hubert ke---sıs---lerince mükemmelleştirilmiştir. Daha sonra Normanlarca İngiltere'ye oradan da Amerika'ya götürülmüştür.

Ayrıca Flemish Tazısı olarak da bilinir. Dünya çapında Amerikan Coonhound, İsveç Jura Tazıları, Brezilya Fila Brasileiro, Bavyera Dağ Tazısı ve pek çok benzer köpek ırkı kökenini bu ırktan alır. Bugün tüm Bloodhound'lar siyah ve ten rengi ya da kızıldır; ancak Orta çağlarda diğer tek renklerde de mevcuttular. Orta çağ Avrupa'sında var olan beyaz tipine Talbot Tazısı denmekteydi.

Bloodhound avı öldürmektense onu bulmayı amaçlar. Av hayvanları, kayıp kişiler, suçlular ve kaçak kölelerin izlerinin sürülmesinde kullanılmışlardır. Bu gün bu ırk hem iz sürücü hem de eşlik eden bir köpek olarak kullanılmaktadır. Yumuşak huylu olsa da itaat eğitiminde pek başarılı değildir.

Kayıp çocukları, gömülü madenleri ve defineleri bulma konusunda çok başarılıdır.

Familya: Koku avcısı
    Diğer Adları: St. Hubert's Hound, Chian St. Hubert, Kan Avcısı,
    Rengi: Siyah ve sarımsı kahverengi; kımızımsı ve sarımsı, kızıl
    Çıkış Yeri: Belçika, İngiltere
    Çıkış Tarihi: Orta Çağ
    Orjinal İşlevi: İz sürme
    Günümüzdeki İşlevi: İnsan izi sürme, arama ve kurtarma
    Ortalama Ömür: 7-10 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 41-50/36-45 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 64-69/58-64 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:52 am

Border Terrier

Temel Özellikleri

Belki de Terrierlerin en küçüğü ve en az gösterişli olanıdır. çok cesur, çok canlı, av sırasında amansızdır. Ev hayatına uyum sağlar. özellikle kendisine iyi davranan çocuklara, çok iyi davranır.

Neler Yapar?
    Tipik bir terrierdir. Hastalıklara karşı dirençlidir. çevik ve dayanıklıdır. On yıllar boyunca sadece tilkileri ve zerdavaları (ağaç sansarı) avlamak için kullanılmıştır.

---cög---u terrier gibi Border Terrier de, aşama aşama ev hayatına uyum sağlamıştır. Günümüzde iyi huylu oluşu ve uyum yeteneği nedeniyle insana eşlik eden arkadaş köpek olarak çok değerlidir.

Tilkilere karşı duyduğu büyük nefret rağmen, alıştıktan sonra diğer ev hayvanlarıyla anlaşabilir.
    Kökeni: Köpeğin yaptığı işler onun özgün yapısını hazırlamıştır. Bulunduğu arazi dik , kayalık ve yağmur yiyen , yıkanan bir özellik taşır; oldukça uzun mesafeler katedilmelidir. Avlanacak tilki kilometrelerce tırmandıktan sonra ancak aşağı inebilir; köpeğin bunu izlemesi için yürekli güçlü olması gerekir. Ufak yapılı olmasına rağmen Border Terier Kuvvetlidir; uzun süren ıslah çalışamalarında bu özelliği yitirilmemiştir. 1920'lerde Boder Terrier ününü sürdürmüş ve iyi bir avcı olarak tanınmaya devam etmiştir.
    Köpeğin Huyu: Daha körpe yaşlarda çok özenle terbiye edilmelidirler; itaate alıştırılmalıdır. Hayvan aslında sadıktır, dosttur insan.
    Gereksinimleri :Çok hareketli olan köpeğin gzdirilmesi enerjisini sarfetmesine fırsat hazırlanması lazımdır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 8:58 am

Boston Terrier

Temel Özellikleri

Boston Terrieri efendisine karşı çok duygulu, çocuklara karşı sabırlı, çok zeki ve daima dikkatli bir köpektir.

Neler Yapar?
    Boston Terrieri mükemmel bir insan dostudur. Ev bekçisi olarak sahip olduğu beceriler de dikkat çekicidir. Mükemmel karakterinden ötürü Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler bir köpektir.

Kökeni

Bu cins Fransız Bulldog, Bullterrier ve Boxer'in uzun süre çiftleştirilmesiyle geliştirilmiştir. İlk kez 1870'de Boston'da sergilendi. Böylece Fransız ve İngiliz kanı taşıyan bir köpek elde edilmiş oldu.

Boston Bull'u da denen Boston Terrier tıknaz ve adaleli bir köpektir. Kısa basık yüzü, büyük yuvarlak gözleri ve küçük dik kulakları ile hemen akılda kalır bir görünümü vardır. Kırışıksız basık yüzünün tam ortasında siyah küçük bir burna sahiptir. Boynu hafif kavisli ve göğsü geniştir. Bacaklar yere dik ve kaslıdır. Kürkü kısa, sert ve parlaktır. Kaplan desenli ve beyaz ya da siyah ve beyaz olabilir.

Karakteri

Köpek dövüşleri için üretilmiş olsa da günümüzün Boston Terrier daha az saldırgan bir köpek olacak şekilde üretilmektedir. Kibar, dikkatli, çok zeki ve iyi huylu bir köpektir. Dikkatli ve zaman zaman enerjik bu köpeğin kendine has bir eğlence anlayışı vardır. Ses tonuna karşı çok hassastır. Öğrenmeyi sevdiğinden eğitimleri zor değildir. Yine de zaman zaman inatçılık edebilir. Bazı Boston sahipleri sadece gerektiğinde kapıyı havlayarak haber verdiklerini bazıları ise dişilerin hiç bekçilik etmediğini söylemektedir. Çoğunun çocuklarla ve yaşlılarla arası iyidir. Yabancılara karşı da sıcak davranır. Boston Terrier oyuncu, sevgi dolu ve ailenin parçası olmayı seven bir ırktır. Amerika'da oldukça popüler bir köpektir. Köpek olmayan diğer ev hayvanları ile genelde iyi anlaşır. Bazı erkekler diğer erkeklerle kavga etme eğilimindedir. Bu küçük köpeklerin tuvalet eğitimi güç olabilir.

Yaşam Ortamı

Boston Terrier apartman hayatı için uygun bir ırktır. Ev içinde çok hareketli değildir ve bahçesiz bir evde de yaşayabilir. Bu ırk aşırı iklim şartları ve değişimlerine karşı duyarlıdır.

Egzersiz İhtiyacı

Düzenli yürüyüşler ya da çevresi çitlerle çevrili bir alanda serbest koşu Boston Terrieri zinde tutmaya yeter. Bu küçük terrierlerin uzun yürüyüş hevesleri pek yoktur ancak siz nereye giderseniz sizle gelmeyi de ister. Hafif oldukları için, yürümek istemediğinde kolaylıkla taşınabilir.

Bakımı

Kısa tüylerin bakımı kolaydır. Haftada bir tarama yeterlidir. Yüz ve göz çevresi her gün nemli bir bezle silinmelidir. Kulaklar içine kaçacak pisi otlarına karşı sık sık kontrol edilmelidir.

Kökeni
    Bull ve terrier tipi dövüş köpeklerinden daha küçük boyutta üretilen Boston Terrier'in ilk örnekleri 20 kg civarındaydı. Şimdilerde bu küçük ve şirin köpeklerin bir zamanlar sert dövüş köpeği olduğuna inanmak güçtür. Aslında bir zamanlar ağırlıkları hafif, orta ve ağır siklet olmak üzere ayrılmaktaydı. Boston Terrier, Amerika'da üretilen bir kaç ırktan biridir. Orijinal Boston Terrier, İngiliz Bulldog ile şimdi nesli tükenmiş Beyaz İngiliz Terrier melezidir. 1865 civarında Boston'un zenginleri tarafından işe alınan at arabacıları zamanla iş verenlerinin köpeklerini başka köpeklerle çaprazlamaya başladılar. Beyaz İngiliz Terrier - İngiliz Buldog melezi ile olan bu çaprazlamalardan birinde Hooper's Judge'ı adlı bir köpek ortaya çıktı. Judge 13.5 kg geliyordu ve o da daha küçük bir dişi ile çiftleştirildi. Onların yavruları Fransız Bulldog ile melezlenip kendi aralarında çiftleştirilerek bu günkü Boston Terrier oluşturuldu. 1889 'a kadar ırk Boston'da öylesine popüler oldu ki meraklıları American Bull Terrier Klüb'nü kurdu. Ancak bu yeni isim gerçek bull terrier üreticilerince hiç de hoş karşılanmadı. Ardından Boston Terrier isminde karar kılındı ve 1893'de AKC tarafından kabul edildi. İlk defa Boston 'da 1870'de sergilendi. İlk yıllarda rengi ve lekeleri önem taşımıyordu ancak 1900'lere gelindiğinde belirgin renk dağılımı standarda girdi. Günümüzde Boston Terrier geçmiş dövüşkenliğini kaybetmiş mükemmel bir ev ve aile köpeği halini almıştır.

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:01 am

Bouvier des Flandres

Temel Özellikleri
    Dev Schnauzer'e çok benzeyen Bouvier des Flandres iri bir köpektir. Son derece iyi huyludur, bu özelliğinden dolayı aile köpeği olarak da uyumludur.

Neler Yapar?
    Asıl görevi sığır çobanlığıdır, ancak güçlü fiziği ve zekası nedeniyle bekçi köpeği ve savaşlarda yaralı kurtarma köpeği olarak da kullanılmıştır.

Kökeni
    Bu Fransız-Belçika cinsinin kökeni hakkında farklı görüşler vardır. Muhtemelen Griffon ve Beauceron'un çiftleştirilmesiyle elde edildi, ancak 1. Dünya Savası sırasında Flandres'te meydana gelen kanlı savaş sırasında, neredeyse tamamen yok edildi.

Ancak 1923'te bölgenin çeşitli yerlerinde hayatta kalmayı başaran Bouvier'leri toplayan köpek yetiştiriciler, bu cinsi yeniden türetmeyi başarabildiler.

Familya: çiftlik köpeği, çoban köpeği Diğer Adları: Belgian Cattle Dog, Belçikalı Sığır Köpeği Rengi: Beyaz; kırmızımsı ve gri lekeler içeren, koyu kahverengiden siyaha doğru kayan bir renk Çıkış Yeri: Belçika Çıkış Tarihi: 1600'ler Orjinal İşlevi: Sığır çobanı Günümüzdeki İşlevi: Güvenlik, çoban köpeği avları Ortalama Ömür: 10-12 yıl Kilo Erkek/Kilo Dişi: 31-41/31-41 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 61-71/61-69 cm

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:02 am

Brezilya Mastiff

Temel Özellikleri

Brezilya Mastiff, kas ve kemik yapısı güçlü, orantılı yapısı olan bir köpektir. Cesur, dikkatli, kavgacı, efendisine bağlı, fakat yabancılara karşı kuşkucudur. Ev yaşamına uygun değildir.

Neler Yapar?
    Koku alma duyusu keskin olduğu için geçmişte ormanlardaki kaçak köleleri bulmak için kullanıldı. Daha sonra mükemmel bir çoban ve bekçi köpeği olduğunu kanıtladı.

Kent hayatına uygun değildir. çünkü ancak açık arazide olduğu zaman harcayabileceği kadar enerjiyle doludur. Yürüyüşü, tıpkı bir kedininki gibi ölçülü ve elastiktir. Büyüleyici duruşu sayesinde köpek gösterilerinde büyük başarı kazanmıştır.

Kökeni
    Muhtemelen 17. yüzyılda Portekiz ve İspanyol fatihler tarafından Brezilya'ya getirilen Bulldog, Mastiff ve Bloodhound cinsi köpeklerden türetildi.

Familya: Mastiff
    Diğer Adları: Brazilian Mastiff, Brazilian Molosser, Cão de Fila, Fila Brasileiro
    Rengi: Tüm renkler görülebilir.
    Çıkış Yeri: Brezilya
    Çıkış Tarihi: 1600'ler
    Orjinal İşlevi: çoban köpeği (sığır çobanı)
    Günümüzdeki İşlevi: çiftlik köpeği (sürü koruma), savunma
    Ortalama Ömür: 8-10 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 45-55/40-50 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 60-70/55-65 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:05 am

rittany

Temel Özellikleri

Zekidir, eğitilebilir. Belirli bir hareket tarzı vardır. Sevimli ve oyuncudur. Sert bir eğitime tabi tutulursa hırçın olabilir. Evde uyuması gerekir. İyi huyludur.

Neler Yapar?
    Ormanlık, düzlük ve tepelik, her türlü araziye uyum sağlayabilir. So---güg---a ve neme dayanıklıdır. özellikle çulluk, keklik, yaban tavşanı avında kullanılır.

Daima hareketli ve coşkuludur, yorulmak bilmez. Avı sudan çıkarıp getirmek için gerekli gelişmiş içgüdülere sahiptir. Orta büyüklükte olduğu ve kolay taşınabildiği için milyonlarca avcı arasında büyük bir şöhret kazanmıştır. Bataklıkta avlanabilir. Avı bulur ve getirir.

Neşeli karakterinden ötürü insana arkadaşlık eden bir köpek olarak da çok popülerdir. Daima bir spor köpeği olmakla birlikte apartman hayatına da kolayca uyum sağlayabilir.

Bundan kısa bir süre önce Puanter cinsi köpeklerden bahsetmiş ve İngiliz Puanteri ile Kısa ve Sert Tüylü Alman Puanter’lerini tanıtmıştık. Bu ay, puanterler ile aynı kategoride yer alan, ancak isminin içinde Puanter sözcüğü geçmeyen bir köpekten, “Brittany” den bahsedeceğiz.

Etimolojiİngilizlerin Brittany dedikleri ve bu şekilde yazdıkları bölge Fransızların Bretagne dedikleri ve Fransa'nın kuzey batısındaki, Ille et Vilaine, Morbihan, Cotes du Nord, Finistere departmanlarını içine alan bölgedir.

Bazı Türkçe kitaplarda, bu köpekten, Brittany Spaniel’in hatalı bir tercümesi olsa gerek, İngiliz Spaniel’i olarak bahsedilmiş. Biz yazımızda, bu türü, Bretanya köpeği olarak ele alacağız.

Brittany, (Bretanya Köpeği) gerçekte bir Fransız köpeği olup, dünyaya Fransa'dan yayılmıştır. Bu isim karışıklığının sebebi, Britanya adasının Saksonlar ve sonra da Romalıların istilasına uğradığı dönemlerde, adanın güneyinde ve İrlanda'da yaşayan bir bölüm Kent’li kavimlerin, kuzeybatı Fransa'daki Armorica yarımadasına göçedip, kendilerine “Breton” adını vermelerinden ve bölgenin de Bretanya adını almasından kaynaklanmaktadır.

Tarihçe

19. yüzyılın ortalarında, Fransız avcılar, ihtiyaçlarına daha iyi bir şekilde cevap vereceği düşüncesi ile küçük Fransız spaniellerini, İngiliz setterleri ile eşleştirdiler ve sonuçta Epagneul Breton yani Bretanyalı Spaniel adını verdikleri türü ortaya çıkardılar. Bretanya köpeğinin Fransa'da ilk defa resmen tescil altına alınışı 1907 yılında olmuştur. Türün ilk defa Amerikaya gelişi 1925 yılına rastlar ve tür aynı yıl AKC tarafından tescil edilmiştir.

Koku almaları çok güçlü olan bu köpekler, kendilerini çulluk avında ispat etmişlerdir. Bu itibarla eğlenmek için ava çıkan varlıklı Fransızlar tarafından benimsenmişlerdir. Bu köpeklerle ilgilenen bir başka kesim de yasak avlanan veya avlanmanın yasak olduğu bölgelerde avlanmaya kalkışan insanlar olmuştur. Bunun da sebebi, Bretanya köpeklerinin en önemli vasfının sadece ferma köpeği olmakla kalmayıp vurulmuş avı getirme (retrieve) becerisine sahip olmalarıdır. Böylece yasak avlanan avcı, yasak sahaya adım atmadan işini görmüş olmaktadır.

Küçük boy Fransız spanielleri ile İngiliz setterlerinin karışımından ortaya çıkan bu tür, kuyruksuz veya kısa koçan kuyruklu olarak şekillenmiştir. Başlangıçta uzun kuyruklu av köpeklerine alışık olan avcılar bu köpeğe fazla itibar etmemişler ancak zaman içinde hem ferma hem de getirici köpek olma vasfını gördükten sonra talepleri artmıştır. Amerikada ilk tescil edildiklerinde, “Brittany Spaniel” adı altında kayıtlara girmişse de, 1982 de “spaniel” sıfatının kullanılmasından vazgeçilmiş ve sadece Brittany –Bretanya adı ile anılmaya başlanılmıştır. Bretanya köpeği, halen en popüler 20 cins arasında yer almaktadır.

Bu köpek, küçüklüğü ve avı yakından takip etme hassalarını haiz olarak geliştirdiği avlanma stili dolayısiyle, puanter yani ferma köpeği olmaktan ziyade setter, yani oyun kurucu olarak nitelendirilmektedir.

Karakter Özellikleri

Bretanya köpeği çok süratli, çok meraklı bir köpektir. Avlanmak için olduğu kadar sırf eylenmek için de kuşları kollar. Koşmayı, kırlarda dolaşmayı, avlanmayı ve oynamayı sever. Bağımsız bir karakteri vardır. Bu vasıfları ile ferma köpekliği için çok uygundur. Diğer taraftan bu köpek çok hassastır. Sahiplerinin verdiği emirlere harfiyen uyar. Gerek zihnen, gerekse bedenen kendisine hareket etme ve egzersiz yapma olanakları tanındığı sürece harikulade bir ev köpeği olur. Kafi derecede egzersiz imkanı sağlanmadığı hallerde tahripkar olabilir.

Bakım

Bretanya köpeği, genelde sert ve dayanıklı bir köpektir. En büyük beklentisi, hergün bol hareket etme olanağıdır. Hareket denilince, bu sadece yürümek ve gezmekten ibaret değildir, muhakkak bir gaye uğruna gayret, çaba sarfetmek ister. Bu sebepten dolayı apartman hayatı ona uygun değildir. Mutedil iklimlerde açık havada yaşayabilir. Aynı zamanda sosyal bir köpektir ve her zaman için insanlarla temas ve iletişim içinde olmak ister. Tüyleri çok sık ve uzun değildir, ama haftada bir, iki kez fırçalanmaya ihtiyacı vardır.

Sağlık

Önemli Sorunlar:- CHD – Canine Hip Displasia –Kalça çıkığı.

Küçük Sorunlar:- Epilepsy –Epilepsi.
    - Lipfold Pyoderma – Dudak çevresindeki kıvrımlarda, ıslaklık ve bakteri oluşumu sonucu deri enfeksiyonu meydana gelmesi.

Nadir Görülen Sorunlar:- Spinal Paralysis:- Belkemiği Paralizi.

Önerilen Testler: - Kalça

Yaşam Süresi : 12 - 13 yıl.

Form ve Fonksiyon

Sportif köpeklerin en uzun bacaklısıdır; çok mütenasip bir vücudu vardır. Omuz hizasındaki yüksekliği, vücudunun uzunluğuna eşittir. Kürek kemiklerinin bulunduğu kısmın yüksekliği, but kısmının yüksekliğinden biraz daha fazladır. Kemik yapısı hafif olan, orta cesamette bir köpektir. Uzun bacaklı ve hafif kemikli oluşu Bretanya köpeğine çeviklik ve sürat kazandırmıştır. Gerçekten bu cins kısa sürede çok büyük yol katedebilir. Bretanya köpeği kuyruksuz olarak doğabilir veya 10 santimlik koçanımsı bir kuyruğa sahip olabilir. Tüyleri diğer spaniellere nazaran daha az ve seyrektir, düz veya dalgalı olabilir. Tüylerin çokluğu, fundalık arazide avlanmak için bir dezavantaj teşkil eder ve avcılarca makbul sayılmaz. Bretanya köpeği daima atik tetik ve göreve amade bir görünüş içindedir. Kaş nahiyesi oldukça kavi olup fundalık arazide dolaşırken hayvanın gözlerini korur. Son derecede atletik bir vücuda sahip olan bir köpektir, açık arazide saatlerce yorulmadan koşabilir. Kafatası yuvarlaktır, kulakları başının üst tarafına yakın, üçgenimsi ve kısadır. Burnu pembe veya kahverengi bir tondadır. Tüylerinin rengi genelde beyaz, karaciğer rengi ve beyaz karışımıdır. Bazen üç renkli olabilir.

Enerji seviyesi yüksek, egzersiz ihtiyacı fazla, oyuncu, çok sevecen bir köpektir. Başka köpekler ve ev hayvanları ile iyi iletişim kurar. Yabancı insanlara karşı yumuşak davranır. Kolaylıkla eğitilebilir. Bekçilik yapabilir ancak koruyuculuk vasfı hemen hiç yoktur. Makul derecelerde sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır.

Ortalama ağırlığı 15 – 20 kg.dır. Yüksekliği 42 - 49 santim arasındadır.

Bretanya Köpeği Sizin İçin İyi Bir Seçim midir ?

Avcılar, çok hareketli aileler, etrafı çevrili bahçesi olanlar için uygundur. Aşırı süratli koşar. Dostluk, arkadaşlık kurar ve çok itaatlidir. Sakat ve yaşlı kişiler için uygun değildir. Apartman hayatına veya bir kulübeye kapatılmaya tahammülü yoktur. Ev içinde kapalı kaldığı zaman, pencereden pencereye koşup ev halkını rahatsız eder.

Kaynaklar

- Encyclopedia of Dog Breeds - D. Caroline Coile,Ph. D.
    - The Perfect Match-A Dog Buyer’s Guide - Chris Walkowitz
    - Büyük Larousse
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:07 am

Cairn Terrier

Temel Özellikleri

Yüzündeki ifade tilki benzeridir. Canlı, neşeli, duygulu, sevimlidir. İlginç bir özellik olarak Cairn Terrier, hile yapacak şekilde eğitilebilir.

Neler Yapar?
    Tünel kazarak inlere ulaşır. Yüzyıllarca tavşan, tilki, porsuk ve su samuru avında kullanılmıştır. Uzun yıllar boyunca kırsal bölgelerde yaşamasına rağmen, apartman hayatına kolayca uyum sağlar.

İnsana arkadaşlık eden dost köpek olarak da mükemmel bir köpektir. öteki terrierlere kıyasla tasmaya daha çabuk alışır.

Kökeni
    1500 yılından beri bilinen bu köpek, ilk kez 1909 yılında tanıtıldı ve ancak 1930'dan sonra popüler oldu. çok eski tarihlerde İskoçya'da belirli bir mülkün sınırlarının belirtilmesi ya da mezarlıklarının işaretlenmesi için küçük taş yığınları oluşturulurdu.

Bazı küçük hayvanlar, bu taş yığınlarının içine yuva yapmaya başladılar. Bunun üzerine bu taş yığınlarının aralıklarından içeri girebilecek, işgalcileri yakalayabilecek küçük bir köpeğin geliştirilmesi düşünüldü. Cairn Terrier böylece geliştirildi.

Familya: Terrier
    Diğer Adları: Kayrın Teriyeri
    Rengi: Herhangi bir renk; beyaz, siyah kulaklar, ağız ve kuyruk ucu
    Çıkış Yeri: İskoçya
    Çıkış Tarihi: Orta çağ Orjinal
    İşlevi: Küçük haşere ve fare avı
    Günümüzdeki İşlevi: Köpek yarışmaları
    Ortalama Ömür: 12-15 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 6-7/5-6 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 23-28/23-25 cm

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:07 am

Cao da Serra da Estrela

Temel Özellikleri

Cao da Serra da Estrela, güçlü omuzları ve iri bir başı olan dayanıklı bir köpektir. Zeki ve sakin bakışlıdır. Efendisine karşı son derece uysal, fakat yabancılara karşı kuşkucu ve çok vahşidir. Zeki, eğitilebilir, savaşçı bir köpektir. İlk kez köpek alacaklar için uygun değildir.

İnsana arkadaşlık eden bir köpek olarak uygun sayılmaz. Bu konuda olumsuz bir şöhreti vardır.

Neler Yapar?

Sürüleri savunmak, avcılık, dağ yollarında küçük süt ve peynir arabalarını çekmek, evleri korumak ve kurtlara saldırmak için eğitilmiştir.

Kökeni İberya Yarımdası'nın en eski cinslerinden biridir. Muhtemelen Portekiz'in Estrela dağlarının yerlisidir ve ismini de buradan almıştır.

Familya: çiftlik köpeği (sürü koruma)
    Diğer Adları: Portekiz Koyun Köpeği, Estrela Dağ Köpeği, Serra da Estrela Dağ
    Köpeği Rengi: Tek renk açık kahverengi, kurt rengi, sarı. Bu renklerden birinde ya da aynı renklerden lekeler olabilir
    .Çıkış Yeri: Portekiz
    Orjinal İşlevi: İki tekerlekli araba çeker, çoban köpeği, koklayarak iz sürer, savunma
    Günümüzdeki İşlevi: çoban köpeği (sürü koruma), çiftlik köpeği, mülk ve kişi koruma
    Ortalama Ömür: 8-10 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 40-50/35-45 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 65-72/60-68 cm

(fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:08 am

Eskimo Köpeği (Siberian Husky)

Temel Özellikleri :Kurt benzeri boyuna göre çok iri ve yapılı bir köpektir. Uysal, sadık, duygulu, yorulmaz bir cinstir, fakat biraz ürkektir. Sert bir eğitim uygulanırsa daha da ürkek olur. Efendisi, tam anlamıyla güvenini kazanmalıdır.

Aile hayatına uygun bir köpek değildir.

Neler Yapar?
    Kutuplara uygun tipik bir kızak köpeğinin tüm özelliklerini taşır. Yirmi eskimo köpeğinden oluşan bir takım, üzerinde 2 ton kadar yük olan bir kızağı hiç durmadan yaklaşık 40 km. kadar çeker. Eskimo havlamaz, ancak kurt gibi ulur.

Kökeni
    Eskimo Köpeği, Doğu Sibiryalıdır. 19. yüzyılda Alaska ve Greenland'a getirilmiş ve burada kendisi için uygun bir yaşam ortamı bulmuştur

Kısaca Husky olarak da tanıdığımız Siberian Husky, arktik köpek ırkları arasında en tanınmış ve popüler olanıdır. Husky'ler diğer arktik ırklarla beraber, en eski ve Kurt soyuna en yakın ırklardandır. Fiziksel olarak en küçüğü oldukları halde, kar üzerinde en hızlı hareket edenidir. Husky'lerin fiziksel yapısını, onları hemen hemen 1000 yıllık bir süreyle sahiplenip, üretiminde bulunan Chuckchi kabilesinin ihtiyaçları belirlemiştir. Siberian Husky'ler griden, kahverengi ve beyaza kadar uzanan çeşitli renklerde olabildikleri gibi, mavi, gri ve her gözde farklı olabilen renklere de sahip olabilirler.

Chuckchi'ler Sibiryanın en Kuzey Doğu bölgesinde yerleşik bir kabiledir. Kabile iç karada yerleşmiş olduğu halde, avlanmak için daha kuzeye kutup sınırına yakın sahil bölgelerine giderlerdi. Bu av seyahatleri çoğunlukla balık ve fok avlamak üzerine gerçekleşirdi. Bütün ihtiyaçları, yerleşim noktasından av bölgesine mümkün olan en hızlı şekilde ulaşmak ve gün sonunda, avlarla beraber en hızlı şekilde geri dönebilmekti. Çoğunlukla avları ve taşıdıkları yük fazla ağır değildi. Bunun için bazen 20 köpeklik takımlar kurar ve ava onlarla çıkarlardı. Küçük, hafif ve hızlı olan köpekleri fiziksel yapıları nedeniyle çok fazla enerji de tüketmezlerdi. Düşük enerji tüketimi, kalan enerjinin, köpeklerin çetin iklim koşullarından daha kolay korunmalarını sağlardı. Chuckchi köpeklerinin en önemli özelliklerinden birisi de koşmaya olan hevesleriydi. Chuckchi'ler köpeklerine son derece yüksek değer verirlerdi. Beraber ava gitmenin ötesinde, geceleri çocukların sıcak tutulması içinde çadırlarda köpeklerden faydalanırlardı. Bu karakter ve fiziksel yapı, Chuckchi kabilesinin vazgeçilmez köpeğini tarif etmekteydi.

18. yüzyılda Ruslar Sibirya'yı işgale başladığında, birçok kabile, bu işgal sırasında yok olup gitti. Ancak Chuckchi'ler hızlı köpekleri sayesinde, Rusların o günkü teknolojik gücüyle başa çıkmayı becerdiler ve bir yüzyıl daha kendi topraklarında hayatta kaldılar.

1900'lü yıllarda Chuckchi köpekleri, Alaskalı tüccarlar tarafından keşfedildiğinde, bu tarihlerde, Alaska bölgesinde düzenlenen ve kızak köpekleri arasında 408 mil süren "Alaska Sweepstakes" adıyla bilinen bir yarış vardı. Thurstrup isimli bir kızak takımı sahibi, 1909 yılında düzenlenen bu yarışa Siberian Husky adıyla tanıttığı yerel kızak köpeklerinden çok farklı yapıda küçük köpeklerle katılmak için müracaat etti. Yarışmacılar köpeklerin boyutlarından dolayı onlara "Siberian rats" (Sibirya Sıçanları) adını yakıştırmışlardı. Thurstrup hiçte iyi bir kızak sürücüsü değildi, yarışta yanlış bir noktada mola alınca, 2 yerel takım tarafından geçildi ve ancak 3. olabildi. Fakat köpekleri hızlarıyla seyircileri ve tüm diğer yarışmacıları çok etkilemişti. Bundan ilham alan Fox Maule Ramsey adında bir İskoçyalı kızakçı, 25.000 Dolar harcayarak Bering boğazının öbür tarafından 70 tane Siberian Husky getirtti ve 1910 yılındaki yarışa 3 takım olarak katıldı. 1910 yarışında Siberian Husky'ler, 1, 2 ve 4 lükleri alarak kızak yarışında yeni bir çağı başlattılar. Husky'ler kısa ve orta mesafe yarışlarında günümüzde de son derece etkili köpeklerdir.

1925 yılında Alaska'nın Güney Batısında bulunan Nome Kasabasında ortaya çıkan bir salgında, kasabaya ulaştırılması gereken difteri serumu, Anchorage'dan kızağa sürülerek yola çıkarılan Togo isimli Siberian Husky tarafından ulaştırılmıştır. 1868 km'lik bu mesafeyi 5.5 gün gibi rekor bir sürede alan Togo, Kızakçısı Seppala ile birlikte Siberian Husky'ler arasında en tanınmış köpektir. Bu tıbbi başarının anısına Anchorage ve Nome kasabaları arasında her yıl geleneksel "Iditarod Kızak Yarışı" düzenlenmektedir.

Familya: Spits, kuzeyli
    Diğer Adları: Kanada Eskimo Köpeği
    Rengi: Siyahtan sade beyaza kadar olan tüm renkler, yüzde gözler maskeli.
    Çıkış Yeri: Doğu Sibirya, Kanada
    Orjinal İşlevi: Kızak köpeği
    Günümüzdeki İşlevi: Kızak köpeği, kızak köpeği yarışmaları
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 30-50/25-48 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 40-45/38-43 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:12 am

Entlebucher

Temel Özellikleri
    Entlebucher çeşitli görevlere ve farklı ortamlara gayet iyi uyum sağlayabilir. çalışırken yorulmaz ve daima dikkatlidir. Sığırlara katı davranır, fakat çocuklarla arası iyidir. Hareketli ortamlara alışkındır, ev dışında yaşayabilir.

Neler Yapar?
    özellikle dağlık bölgelerde sürü bekçisi olarak değerlidir. Ahır, kulübe, ev gibi yerleri enerjik bir biçimde savunur. "Sütçü" olarak bilinen çoban köpekleri grubuna mensuptur. Günümüzde bile çiftliklerden satış yerlerine süt kovalarını ve dağ peynirlerini ulaştırmakta kullanılır.

Ev içinde çok nazik, neşeli, eğlendirici ve arkadaş canlısı bir köpektir. çocuklarla oynayabilir ve gerekirse onları savunabilir.

Kökeni
    Muhtemelen Roma Molossus'undan gelen bu cinsin, İsviçre'nin Luceme Kantonu'ndaki Entlebuch'un yerlisi olduğu düşünülür. 1800'li yıllarda ırk standartları İsviçreli bilim adamlarınca belirlenmiştir.

Familya: Mastiff (sürü bekçisi), sütçü köpek
    Diğer Adları: Entlebucher Sennenhund, Entlebuch Dağ Köpeği, Entlebuch Sığır Köpeği
    Rengi: Sarıdan açık kahverengiye de---gıs---ir, desenli siyah, lekeler simetrik olmalı.
    Çıkış Yeri: İsviçre
    Orjinal İşlevi: çoban köpeği (sığır çobanı), sürü bekçisi, iki tekerlekli araba taşıması
    Günümüzdeki İşlevi: çoban köpeği, çiftlik köpeği, insana arkadaşlık eden köpek
    Ortalama Ömür: 11-15 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 25-30/23-28 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 40-50/40-50 cm
    (fog)'(x)
    (fog)'(x)
    PatRoN

Mesaj tarafından (fog)'(x) C.tesi Ocak 23, 2010 9:13 am

Dogo Arjantin

Temel Özellikleri

Dogo Arjantin, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. İyi bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. çocuklarla ve tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. İyi bir eğitim ve sosyalleşme sürecinden geçmesi gerekir.

Güçlü olan bu ırkın, kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir. İlk köpek sahibi olacaklar için uygun bir seçim olmayabilir.

Neler Yapar?
    Günümüzde bekçi ve koruma köpeği olarak kullanılmaya yatkındır. Köpek dövüşlerinde talihsiz bir üne de kavuşmuştur. Son dönemde köpek yetiştiricilerinin özenli dikkati sayesinde, aile köpeği olarak da kullanıldığı görülebilir.

Kökeni
    1920 yılında Arjantin'de Dr. Antonio Nores Martinez tarafından iyi bir av ve bekçi köpeği olarak geliştirilmiştir. Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak tanınan ırk bu gün avcı, bekçi, polis, asker, arama ve kurtarma köpeği, iş köpeği ve aile köpeği olarak çok amaçlı kullanılmaktadır.

Dr. Antonio Nores Martinez ırkın yetiştirilmesine mastiff tipinde bir tür olan Cordoba köpeği adını vererek başlamıştır. Daha sonra ırkın geliştirilmesinde Great Dane, Boxer, Spanish Mastiff, Bulldog, Bull Terrier, Great Pyrenees, Pointer, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux gibi ırklar kullanılarak geliştirilmiştir. Irkın kökeninin, günümüzde artık soyu tükenmiş bir ırk olan Alano köpeğine dayandığıda söylenilmektedir. Ancak bu konuda bilgiler tam değildir. Dr. Antonio Nores Martinez uzun yıllar ırkın saf bir ırk olarak tanınması ve saf özellikler kazanması için çalışmalar yapmıştır. Irk ilk kez 1973 yılında FCI (Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir.

İlk kez 1978 yılında Avusturya'ya getirilerek Avrupa'da tanınan ırkın yetiştirilme amacı başlangıçta güçlü ve dayanıklı avcı bir ırk yaratmaktı. Ancak sonraları yetiştirme amacı saptırılmış ve ırk dövüş köpeği olarak kısa sürede popülarite kazanmıştır. Bu gün artık pek çok ülkede, dövüşler ve dövüşçü ırkların yetiştirilmesi yasaklanmıştır. İngilterede de 1991 yılından sonra Fila Brazileiro, Japanese Tosa, American Pit Bull Terrier gibi Dogo Argentino ırkı da kötü ünü nedeniyle yasaklanan ırklar arasında yer almıştır. Irkın pek çok Avrupa ülkesinde yetiştirilmesine, agresifliginin baskılanmış olması, itaat eğitimi almış olması, mikroçip veya kulak dövmesi uygulanmış olması gibi belirli özel şartlarla izin verilmektedir.

Familya: Mastiff
    Diğer Adları: Dogo Argentino, Argentinian Mastiff, Argentine Dogo
    Rengi: Beyaz
    Çıkış Yeri: Arjantin
    Çıkış Tarihi: 1920
    Orjinal İşlevi: Av, bekçi, koruma köpeği.
    Günümüzdeki İşlevi: Günümüzde çok amaçlı olarka kullanılmaktadır. Avcı, bekçi, polis, ordu, arama-kurtarma köpeği.
    Ortalama Ömür: 11-13 yıl
    Kilo Erkek/Kilo Dişi: 40-50/33-40 kg
    Boy Erkek/Boy Dişi: 58-68/58-65 cm

Forum Saati Cuma Kas. 22, 2024 2:21 pm